După ce trei studenţi orădeni au acuzat nereguli în derularea alegerilor pentru reprezentanţii lor în Senatul Universităţii din Oradea, susţinând că unii colegi de-ai lor au votat de două ori, forul legislativ a decis să închidă acest capitol, dar fără să ia vreo măsură.

În şedinţa de luni, preşedintele interimar Sorin Curilă le-a prezentat colegilor senatori răspunsul său şi al preşedintelui Biroului Electoral Universitar, Ştefan Herchi, la acuzaţiile studenţilor. În document, Curilă şi Herchi arată că studenţii au fost răspunzători pentru organizarea alegerilor pentru reprezentanţii lor, având un Comitet studenţesc de organizare a alegerilor şi o secţie de votare distinctă, iar cei trei studenţi care au scris articolul cu pricina în ziarul online Studentocraţia au fost chiar implicaţi în organizarea alegerilor, ca membri sau observatori ai comitetului.

"Alegerile nu au fost contestate, iar procesele verbale care au consemnat rezultatul alegerilor studenţilor au fost semnate fără nicio contestaţie de toţi membrii Comitetului studenţesc de organizare a alegerilor şi Biroului secţiei de votare pentru studenţi, inclusiv de cei trei studenţi: Roland Olah, Marius Deaconu şi Sorin Furdui", se arată în documentul prezentat luni Senatului universitar.

Curilă şi Herchi mai arată că nici unul dintre cei trei studenţi nu au depus vreo sesizare scrisă, ba chiar le transmit tinerilor că ar putea să comită o infracţiune, prin tăinuirea studenţilor care au votat de două ori. "Considerăm inacceptabil demersul studenţilor Marius Deaconu, Roland Olah şi Sorin Furdui, şi considerăm că aduc grave prejudicii de imagine Universităţii din Oradea, lovind în credibilitatea instituţională, cu atât mai mult cu cât suntem în etapa premergătoare alegerii rectorului pentru mandatul 2016-2020", se mai arată în răspunsul celor doi universitari.

Documentul a fost însuşit şi de Senatul universitar, membrii forului votând pentru ralierea la acest răspuns. "Noi considerăm că ne-am făcut datoria corect", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, preşedintele interimar al Senatului.

BIHOREANUL a aflat că subiectul a fost unul intens dezbătut în şedinţa de luni a Senatului, mulţi profesori criticând demersul studenţilor. Totuşi, senatorii nu şi-au pus problema veridicităţii acuzelor studenţilor şi nici nu au cerut o verificare, astfel încât să se afle dacă este adevărat sau nu că unii studenţi au votat de două ori. "Îl consider un capitol încheiat", a concluzionat Curilă.

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă de Senat, au fost validaţi doi membri noi ai structurii. Maria Pop (Facultatea de Construcţii şi Arhitectură) şi Sorin Buhaş (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport) au devenit senatori ai Universităţii, după ce colegii lor Dan Gomboş (prodecan al Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură) şi Ioana Josan (directorul Departamentului de Geografie) au demisionat din Senat, preferând funcţiile de conducere.

Totodată, senatorii şi-au dat acordul pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru profesorul Iordan Gheorghe Bărbulescu, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti.