Câinii fără stăpân din Oradea nu mai sunt exterminaţi! Decizia Curţii de Apel Bucureşti de a suspenda normele de aplicare a Legii 258/2013, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, face ca în întreaga ţară să fie suspendată eutanasierea câinilor care stau cel puţin 14 zile în adăposturi.

Astfel, nici la Oradea, din ziua sentinţei, 23 iunie, niciun patruped nu a mai fost lichidat. "Conform legii, mai pot fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi", a precizat administratorul adăpostului, Călin Ardelean. Până să fie suspendată legea, au fost eutanasiate în adăpostul orădean nu mai puţin de 149 de animale!

Prin decizia lor, judecătorii au sistat însă şi adopţiile câinilor, atât cele la domiciliu, cât şi cele la distanţă. Astfel, orădenii care au adoptat la distanţă un câine - devenind stăpânii unui animal ţinut în continuare tot în adăpost, contra unei taxe lunare de 100 lei - nu vor mai putea face acest lucru până când tot magistraţii vor decide ce se va întâmpla cu legea. Abia atunci vor putea fi relansate şi adopţiile la domiciliu. În prezent, în adăpostul Grivei sunt 35 de câini.