Dat în funcțiune de o săptămână, adăpostul pentru câinii fără stăpân din orașul Aleșd, primul realizat în Bihor în afara municipiului Oradea, de către Consiliul Județean, a primit autorizație de funcționare din partea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și are, deja, primii șapte „locatari”.

Potrivit unui comunicat dat publicității de CJ Bihor, autorizarea adăpostului pentru câinii fără stăpân din Aleșd a fost emisă de DSVSA în 11 aprilie. Construcția este formată din 10 boxe acoperite, șase dintre ele având fiecare o suprafață de câte 3 x 2,5 metri, iar celelalte patru de 1,6 x 1,6 metri. De asemenea, a fost amenajat și un spațiu de joacă / plimbare pe o suprafață de aproximativ 17 x 7 m.

Amplasamentul este racordat la utilități și este împrejmuit cu plasă bordurată, amenajarea costând 372.253,17 lei, din care 370.414,87 lei contribuția Consiliului Județean Bihor. 

Adăpostul este gestionat de personalul propriu al Primăriei Aleșd, instruit de Administrația Domeniului Public Oradea. CJ Bihor a achiziționat și o autoutilitară pentru capturarea și transportul animalelor, cu care adăpostul a fost dotat. În fiecare zi de vineri a săptămânii, patrupedele fără stăpân sunt preluate și adăpostite de ADP Oradea.

Primăria Aleșd va organiza în următoarea perioadă o campanie de sterilizare pe raza orașului, cu un buget care ar asigura sterilizarea a aproximativ 200 de câini.

În baza unui protocol de colaborare încheiat pe 30 martie 2021 între CJ Bihor, autoritățile locale din Beiuș, Salonta și Marghita, precum și cu ADP Oradea, alte trei adăposturi pentru câinii fără stăpâni sunt în amenajare în aceste trei municipii.

În baza protocolului, CJ Bihor finanțează construirea adăposturilor pe amplasamente puse la dispoziție de autoritățile locale și dotarea cu câte o autoutilitară pentru capturarea și transportul câinilor fără stăpân, iar primăriile înființează servicii proprii pentru gestionarea adăposturilor.

De asemenea, cele patru primării pot conveni cu autoritățile locale din cele patru zone preluarea câinilor fără stăpâni și din localitățile învecinate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!