Şefa Cancelariei Prefectului, pedelista Adelina Coste, a criticat, marţi, într-o conferinţă de presă la partid, regulamentul de atribuire a locurilor de parcare la domiciliu, acuzând că este ambiguu, chiar şi după ce consilierii şi specialiştii din comisii l-au dezbătut zile întregi.

Tot struţo-cămilă

Coste a spus de la început că face aceste precizări în calitate de membră a comisiei juridice din partid, în care se analizează propunerile de hotărâri sau hotărârile Consiliului Local. "Regulamentul a fost retras în repetate rânduri de pe ordinea de zi. Primarul Bolojan a argumentat că "este o struţo-cămilă". Grav este că, după atâtea discuţii câte au fost în jurul lui, forma finală este o struţo-cămilă, pentru că regulamentul are multe ambiguităţi, care nu au fost aprobate de grupul nostru de consilieri", a precizat fostul consilier local.

Coste a afirmat că cea mai mare ambiguitate este că încheierea contractului de asociere se face în baza prevederilor Codului Comercial, "dar în această situaţie, cine este agentul comercial, Primăria sau asociaţia de proprietari? Eroarea este inadmisibilă. Niciuna nu are atribuţii de desfăşurare a unor activităţi comerciale", a afirmat pedelista.

Adelina Coste susţine că în regulament nu sunt definiţi cum trebuie termenii. Ca de exemplu, nu se face diferenţa între noţiunile de taxă şi abonament. "În regulament e specificat faptul că pentru aceste locuri de parcare, contravaloarea serviciilor e atât sub formă de taxă cât şi de abonament. Dar taxa e obligatorie, or abonamentul este opţional", a spus ea.

O altă neregulă, susţine pedelista, este faptul că, la articolul 20, asociaţiile de proprietari sunt desemnate să asigure salubrizarea parcărilor la domiciliu, în condiţiile în care parcările sunt pe domeniul public. "Dar RER ce face? Parcările sunt domeniu public, nu contează că au fost date în administrarea asociaţiilor de proprietari", s-a explicat ea ulterior BIHOREANULUI.

Şefa Cancelariei Prefectului a spus că odată ce RER are încheiat un contract cu municipalitatea pentru curăţenia pe domeniul public, ar trebui să şi-l onoreze. Chiar dacă municipalitatea oferă 10% din veniturile din abonamente asociaţiilor de proprietari, deci, asociaţia şi-ar putea permite un om care să se ocupe de salubrizare, şi chiar dacă, logic, prin administrarea parcării, intră şi curăţenia acesteia. "Ce or să facă? Or să scoată din contract parcările?", întreabă ea retoric.

Plângeri şi sesizări

De altfel, Adelina Coste a susţinut că atât la partid, cât şi la Prefectură, mai multe asociaţii de proprietari s-au plâns în legătură cu actul elaborat de municipalitate. "Un preşedinte de asociaţie ne-a întrebat ce se va întâmpla dacă asociaţia nu va semna, pentru că în regulament nu se specifică, e obligatoriu pentru toţi", a spus Coste, chiar dacă în toate comunicatele Primăriei pe această temă se specifică faptul că regulamentul se aplică doar acelor asociaţii care doresc locuri de parcare şi care solicită aceasta printr-o cerere adresată municipalităţii. "Nu contează, pentru că actul spune că dacă există mai multe cereri decât locuri, o asociaţie poate să ocupe locuri de la asociaţia vecină. Or, dacă eu nu am încheiat un asemenea contract, nu îmi convine să parcheze în locul meu altcineva", a susţinut ea.

Pedelista susţine că, aplicat în forma actuală, regulamentul va da naştere unor conflicte între vecini, străzi, cartiere, iar locurile de parcare "vor fi teatru de operaţiuni militare". "Cred că ar fi trebuit mult mai mult judecat", a spus ea, adăugând că regulamentul va fi supus atenţiei Direcţiei Juridice din Prefectură, iar cel mai probabil va fi transmis Primăriei Oradea, pentru reanalizare.

Acuze politice

Adelina Coste a mai criticat iniţiativa primarului Bolojan de a "legaliza şpaga în spitale", adică de a cere coplata pacienţilor în cazul în care dorec să fie trataţi de un anumit medic, dar şi schimbarea pe criterii politice a managerilor de spitale, făcută imediat ce unităţile au trecut în subordinea administraţiei locale, "când pe protocoale nici măcar nu era uscată cerneala". "Îmi pun un semn de întrebare asupra managerului de la Maternitate", a spus ea, referindu-se la inginerul Gavrilă Grebenişan. "Aştept ziua în care voi putea să intru în spital şi să îmi dau jos pălăria, ca la Debreţin".

Pe de altă parte, prezent la conferinţa de presă, preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş, a afirmat că discuţiile cu UDMR privind acordarea unui post de viceprimar şi unul de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, sunt în desfăşurare, în acest sens, preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, având o întâlnire cu şeful UDMR Bihor, Alexandru Kiss. Corcheş a spus că discuţiile sunt în toi, iar, ca o primă impresie, crede că lucrurile vor evolua favorabil PDL, în virtutea alianţei dintre cele două partide.