Şefa Cancelariei Prefectului, Adelina Coste, care este în acelaşi timp preşedinta organizaţiei de femei a PDL Bihor, respectiv secretar general adjunct al filialei bihorene, este, oficial, succesoarea lui Cristian Bitea pentru funcţia de subprefect al judeţului Bihor.

Propusă în unanimitate

Biroul Permanent Judeţean al PDL a hotărât în unanimitate ca postul lăsat liber săptămâna trecută miercuri de Cristian Bitea, să îi revină acesteia. Astfel, cel mai probabil în cursul acestei săptămâni, Guvernul va emite o hotărâre prin care Coste va fi numită în această funcţie. "Vinerea trecută am trimis propunerea oficială la cabinetul primului ministru, după ce joi doamna Adelina Coste a fost votată în unanimitate în cadrul Biroului Permanent Judeţean. Aşteptăm ca numirea să fie făcută în următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc miercuri", a declarat pentru BIHOREANUL, preşedintele organizaţiei judeţene Bihor a PDL, deputatul Ştefan Seremi.

Acesta a mai precizat că Adelina Coste nu a avut niciun contracandidat în cadrul PDL Bihor şi că numirea nu poate fi împiedicată de faptul că actuala şefă a Cancelariei prefectului Ghilea nu este membră a Corpului Înalţilor Funcţionari Publici. "Doamna Coste este, oricum, funcţionar public, deci nu cred că e vreo problemă din acest punct de vedere", a spus Seremi.

Demisionează din PDL

În cazul în care va fi numită ca succesoarea lui Bitea, Coste a spus că va demisiona din partid şi totodată şi din funcţia de şefă a Cancelariei Prefectului. "Deocamdată aşteptăm răspunsul de la Guvern", a declarat acesta.

Juristă de meserie, Adelina Coste a avut o carieră politică ascendentă în PDL Bihor, unde a ajuns în 2007, în urma fuziunii PD cu PLD-ul lui Theodor Stolojan. Adelina Coste s-a remarcat rapid în politică, devenind, în 2008, consilier local al PDL, iar mai apoi şefa Cancelariei Prefectului.

În primăvara anului trecut, PDL-ista a demisionat din Consiliul Local, după ce a fost de mai multe ori acuzată de incompatibilitate şi conflict de interese, deoarece la Prefectură, ea putea iniţia atacarea unor hotărâri ale CL cu care nu era de acord. Coste a susţinut mereu că nu a demisionat din incompatibilitate, ci că a recurs la acest gest pentru a se putea dedica mai mult muncii de la Prefectură.

Anul trecut, în aprilie, PDL-ista anunţa chiar că urma să fie numită într-un post din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, fără să furnizeze detalii despre acesta. Povestea s-a diluat însă pe parcurs.

Scrisoarea buclucaşă

După cum BIHOREANUL a mai relatat, decizia Executivului de a-l elibera din funcţie pe subprefectul Cristian Bitea şi de a-l trece pe un post de inspector guvernamental a survenit la scurt timp după ce şeful PDL Bihor, Ştefan Seremi, i-a trimis premierului Emil Boc o scrisoare prin care cere i-a cerut mazilirea lui Bitea şi care a fost prezentată, în exclusivitate, de ziarul nostru.

Seremi îi spunea premierului, în scrisoare, că Bitea a creat şi întreţinut la Prefectura Bihor "o situaţie intolerabilă, gravă şi periculoasă", care "a prejudiciat grav imaginea partidului". Mai mult, liderul PDL Bihor şi-a exprimat bănuiala că fostul subprefect ar "sifona" informaţii interne ale Prefecturii către secretariatul Consiliului Judeţean, condus de liberali.

Citeşte mai multe despre acest conflict, în articolul: Să plece "sifonarul"! Şeful PDL Bihor îi cere lui Emil Boc mazilirea subprefectului Cristian Bitea