Săptămâna trecută, Adelina Coste, fostă şefă a Cancelariei prefectului Gavrilă Ghilea, preşedintă a Organizaţiei de Femei şi secretar general adjunct al PDL Bihor, a devenit prima femeie subprefect al Bihorului. Licenţiată în Drept, "blonda de la Prefectură" mărturiseşte că funcţia nu e atât de apolitică pe cât se vrea.

Educatoare, apoi juristă

- Cine este Adelina Coste? Cu ce vă lăudaţi?

- Sunt născută în noiembrie 1965. Între 1991 şi 1996 am urmat la Cluj cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii Dimitrie Cantemir, iar de la absolvire am profesat consilier juridic în companii naţionale, multinaţionale, deci vin din privat. Înainte, 7 ani am fost educatoare la grădiniţa Liceului Pedagogic. Am început munca de jos, de la primitor-distribuitor, unde părinţii m-au pedepsit într-un fel că n-am băgat în seamă învăţatul, dar la Drept admiterea era grea, eram câte 28-30 pe un loc. Am început să învăţ doar după ce "am dat cu capul". În administraţie am intrat în 2008, consilier local la Oradea. Din 2009 am fost director la Cancelaria Prefectului, iar din 2010, când am luat examenul de funcţionar public la INA, mi-am dat demisia din Consiliul Local. Am regretat mult, căci mă obişnuisem, intrasem în problemele administraţiei locale. Sunt căsătorită, am un copil student în anul III la Stomatologie la Cluj, sunt o familistă convinsă şi o feministă 100%.

- Aţi venit în PD din PLD-ul lui Stolojan. De ce nu aţi ales PNL?

- Sincer, datorită conducerii de la momentul respectiv. Am avut încredere. Am intrat în PLD de la nivel central. Domnul Stolojan mi-a recomandat cu cine să iau legătura local, iar cel care m-a ghidat a fost domnul Doru Drăghici, care era vicepreşedinte la judeţ. Eu sunt o liberală, dar şi democrată. Am ales partea democrată pentru că PLD se desprinsese din PNL şi nu mi se pare firesc să te întorci de unde ai plecat.

Blondă? Şi ce?

- Cărui fapt se datorează ascensiunea politică? Modelele feminine, gen Elena Udrea şi Roberta Anastase, nu sunt foarte apreciate...

- La mine au fost competenţa, seriozitatea şi experienţa acumulată. A fost un culoar deschis pe care am ştiut să-l valorific. Eram şi profesor la Liceul Economic, la Şcoala de Arte şi Meserii, şi aveam o firmă privată, de consultanţă şi management în afaceri, împreună cu soţul meu, la care şi acum sunt acţionar. Am pus-o cu greu pe picioare, dar sunt mândră de ea şi am şi rezultate. Am un target în tot ce fac, dar nu mă compar cu nimeni. Totuşi, pentru mine Mona Muscă a fost un model de competenţă.

- Şi femeie, şi blondă. V-aţi confruntat vreodată cu prejudecăţile colegilor de partid şi, dacă da, cum le-aţi făcut faţă?

- Sunt blondă şi n-o să-mi schimb culoarea. Ghinion, că totuşi nu sunt blondă naturală, pentru cei care cred că blondele nu pot face faţă. În ce priveşte reproşurile, cred că nu au existat. Am avut în partid un loc pe care mi l-am câştigat prin muncă, şi am fost şi respectată. În viaţă nu toată lumea te iubeşte, dar trebuie să te faci iubit şi ajungi la un nivel în care primeşti şi recompensa.

- Vă identificaţi în vreun fel cu Elena Udrea?

- Poate ca tărie şi ca putere de muncă. Doar atât.

Între incompatibilitate şi moralitate

- Aţi demisionat din Consiliul Local abia la câteva luni după ce aţi fost acuzată de incompatibilitate şi conflict de interese: ca şef al Cancelariei Prefectului, puteaţi ataca hotărâri ale CL cu care nu eraţi de acord. De ce a durat aşa mult? Era normal să rămâneţi în ambele posturi?

- Am demisionat în 2010 pentru că tocmai luasem examenul de funcţionar public, calitate incompatibilă cu funcţia de consilier local. Când am ajuns director al Cancelariei Prefectului, la sfârşitul lui februarie 2009, primul lucru pe care l-am făcut a fost să cer punctul de vedere al Agenţiei Naţionale de Integritate referitor la incompatibilitate. În răspuns mi s-a spus clar: într-o instituţie există aparat propriu şi aparat de lucru. Eu eram în aparatul propriu al prefectului, nu eram în aparatul de lucru, deci nu a existat incompatibilitate. Moral, stau cu capul sus.

- În toamna lui 2008, zeci de femei din PDL, în frunte cu fostele lidere, au migrat în masă spre PNL. Au procedat bine? De ce n-aţi fost printre ele?

- N-am să le judec, nu şi-au justificat oficial demisia. O parte se regăsesc şi în conducerea actuală a PNL. Presupun că au luat decizia bună pentru ele. Eu mi-am văzut de treabă şi n-am plecat.

Vreau deputat!

- Fosta conducere a PDL Bihor a fost mai bună decât actuala?

- Ambele au şi puncte tari, şi puncte slabe. Cea actuală vrea schimbare şi să promoveze competenţa. Cealaltă conducere am prins-o către sfârşit, dar a avut rezultate în alegeri. Nu pot spune că a fost mai slabă sau mai bună una decât cealaltă.

- Şi totuşi, PDL nu are niciun candidat puternic pentru alegerile locale, iar atmosfera în filială e tensionată. De ce după Filip n-a mai răsărit nimeni?

- Nu putem zice că nu avem candidaţi. Dar poate nu şi-a exprimat nimeni încă 100% intenţia de a candida. Mai este timp. În 2008, domnul Bolojan a apărut pe ultima sută de metri şi a fost o strategie foarte bună, care a dat rezultate. În mod sigur va apărea strategia şi pentru PDL. Pe ultima sută de metri PDL a ieşit întotdeauna învingător.

- Deci pregătiţi un candidat surpriză?

- Nu divulg.

- Dvs. veţi candida?

- Momentan mă concentrez pe activitatea din administraţia publică, dar nu exclud o candidatură la un post de consilier local sau judeţean, şi nici la alegerile parlamentare. Am un target, visul meu e să ajung deputat. Cred că sunt prea mulţi parlamentari care participă la elaborarea legilor în necunoştinţă de cauză. De aceea apar lacune legislative. Deşi plec din PDL, e clar că o să candidez la PDL. Dar în administraţie publică, mă voi concentra să fiu imparţială, corectă şi transparentă în deciziile pe care le voi lua.

Fără unitate

- Ce s-a schimbat odată cu venirea dvs. la conducerea Organizaţiei de Femei a PDL Bihor?

- Sloganul meu e "Forţă, solidaritate, graţie". Forţa - pentru că mă consider o femeie puternică. Solidaritatea - pentru că am căutat să implementez în organizaţie ce n-a existat înainte, iar graţie - fiindcă suntem organizaţie de femei. Unitatea, colegialitatea şi liniştea erau trei lucruri care lipseau de aici.

- Apropo, de ce a plecat doctoriţa Marilena Crişan de la conducere?

- Nu ştiu, a fost decizia dânsei. Şi-a dat demisia din organizaţia de femei, dar este membră a Biroului Permanent Local Oradea şi participă la şedinţe.

- De ce n-aţi mai ajuns la Ministerul Economiei, aşa cum aţi anunţat anul trecut?

- Lucrurile s-au împotmolit. Anumite lucruri nu e bine să le faci forţat, pentru că nu obţii rezultatele scontate.

Susţinută de Flutur

- De când v-aţi dorit funcţia de subprefect?

- Nu mi-am dorit-o în mod special. A fost decizia partidului, mai ales că numele meu s-a vehiculat şi înaintea sosirii domnului Bitea, şi cred că a venit ca o apreciere a activităţii mele. Recunosc, am avut şi susţinere de la domnul Gheorghe Flutur (n.r. - vicepreşedinte PLD) şi de la Andrea Vass (n.r. - consilier al premierului Emil Boc).

- Cum aţi privit scandalul dintre fostul subprefect Cristian Bitea şi prefectul Ghilea?

- Pentru mine a fost o mare dezamăgire. Am crezut că atunci când eşti într-o funcţie de conducere şi eşti susţinut de acelaşi partid... Ar fi putut să se îmbine foarte bine experienţa politică şi administrativă a domnului Ghilea cu experienţa teoretică pe care domnul Bitea şi-a valorificat-o pe vremea când era în conducerea INA.

- Sunteţi prima femeie subprefect în Bihor...

- Da, intru în istorie. Chiar mă simt mândră că şi sexul frumos se poate afirma şi poate să reuşească. Dar am să spun clar că numai competenţa şi munca te ajută să te afirmi.

Apolitică, dar cu PDL

- Ce planuri aveţi ca subprefect?

- În primul rând, activitatea de subprefect presupune demisia din PDL. Am să fructific experienţa pe care o am în instituţie. Voi colabora strâns cu prefectul şi subordonaţii în aplicarea legii în litera şi spiritul ei, pentru rezolvarea cu competenţă şi implicare totală a problemelor care vor constitui aria mea de activitate. Nu-mi propun să fiu spectaculoasă, căci munca în administraţia publică e una de rutină, dar îmi propun să fiu eficientă. Cele două noţiuni sfinte pentru mine sunt "competenţă" şi "colegialitate".

- Dar sufleteşte tot alături de PDL rămâneţi...

- Din această funcţie, trebuie să aplici programul de guvernare a Guvernului, care nu e apolitic. Este singura legătură cu PDL.

- Nu e o discrepanţă că prefectul şi subprefectul sunt apolitici, dar şeful Guvernului e membru de partid?

 - Aici ajungem la acele lacune legislative de care vorbeam. E ilogic, pentru că dacă se schimbă guvernul, oricum îi schimbi pe toţi, şi prefect şi subprefect, pe criterii politice...

Bolojan, ajutat de Guvern

- Ce vă place cel mai mult în Oradea şi Bihor şi ce aţi schimba?

- Oradea e oraşul meu de suflet. Ce nu îmi place? Mi-aş fi dorit ca primarul să fie orădean.

- De ce ar fi făcut treabă mai bună un orădean?

- Nu ştiu. Oricum, realizările domnului Bolojan s-au făcut şi cu ajutorul Guvernului. Îmi pare rău că PDL n-a valorificat acest lucru, se vede şi în sondaje că Bolojan ocupă locul 1. Dar marea mea dezamăgire e că nu cunoaşte problemele în sine ale orădenilor. Parcările, electricitatea, salubritatea... sunt lucruri de suprafaţă. Nu-mi mai place mirosul, poluarea şi nu îmi plac sensurile giratorii mici. Mă obosesc, iar turbogiraţia încerc să o evit. Iubesc centrul Oradiei şi m-aş fi dorit ca lucrările să fie executate de bună calitate, să nu fie tot timpul în renovare. În judeţ îmi place că avem primari care au dat rezultate şi care vor ieşi din nou la alegeri, şi nu îmi place că avem şi primari oportunişti. 

- Dintre PDL-işti pe cine vedeţi primar al Oradiei?

- Am crezut în Mihai Groza, am fost în campania dânsului. La parlamentare, cu dânsul am avut cel mai mare procent la Senat pe judeţ, dar datorită redistribuirii-fantomă au ieşit cei de pe locul 4, iar cei de pe locul 1 au rămas acasă.

- Un mesaj pentru cei care vă critică?

- Să verifice înainte de a afirma ceva. Cei care mă critică să îmi spună în faţă. Nu să scrie anonimi pe site-uri, la comentarii...


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ştefan Seremi: om cu multă experienţă şi cu instinct politic

Petru Filip: politician pur sânge, strateg abil şi jucător inspirat

Mircea Matei: bun organizator, temut de adversarii politici

Dorin Corcheş: un adevărat partener de luptă politică

Gavrilă Ghilea: putere de muncă, loialitate, solidaritate

Cristian Bitea: bun teoretician, foarte orgolios

Ilie Bolojan: încăpăţânat, perseverent