În ultima perioadă, autorităţile au prins la Aeroportul Oradea persoane care au prezentat, pentru a putea intra în ţară fără să stea în carantină, adeverinţe medicale care arătau că au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat recent, documente despre care se bănuieşte că sunt false. 

Informaţia a fost făcută publică, joi, printr-un comunicat de presă transmis de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

"În ultima perioadă, cu ocazia efectuării controlului privind trecerea frontierei de stat a României, la nivelul Punctului Poliţiei de Frontieră Aeroport Oradea au fost identificaţi cetăţeni care au prezentat documente asupra cărora există suspiciuni că sunt false/falsificate că au fost infectaţi cu virusul COVID 19. Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză", a transmis comisarul de poliţie Loredana Chifor, purtător de cuvânt al ITPF Oradea. 

BIHOREANUL a aflat că este vorba despre 6 cetăţeni români, care s-au întors în ultima săptămână, cu zboruri diferite, din Marea Britanie, mai precis de pe Aeroportul Londra - Stansted.

Marea Britanie se află pe lista roşie a României din cauza prevalării variantei Delta, cu transmitere ridicată, a virusului SARS-CoV-2. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul Marii Britanii, chiar dacă este "zonă roşie", persoanele care intră în România scapă de carantină dacă sunt vaccinate sau dacă prezintă dovada că au fost confirmate cu SARS-Cov-2 în ultimele 180 de zile şi s-au vindecat.

"S-au deschis dosare penale pentru fals şi uz de fals. Cercetările sunt efectuate de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea", a precizat, la solicitarea BIHOREANULUI, comisarul Loredana Chifor. 

Activităţile de verificare medicală, respectiv de dispunere a măsurilor de carantină, inclusiv verificarea certificatelor de vaccinare sau a testelor Covid, sunt resortul personalului specializat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică prezent în punctele de trecere a frontierei. 

Totuşi, de la 1 iulie, Poliţia de Frontieră are în competenţă verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea emise de statele UE, testarea sau vindecarea. "În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil şi/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situaţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare", se arată în informarea ITPF Oradea. 

În final, reprezentanţii ITPF Oradea le atrag atenţia tuturor cetăţenilor că falsul şi uzul de fals privind vaccinarea sau infectarea cu virusul Covid-19 sunt infracţiuni şi se pot pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.