Poliţiştii şi procurorii din judeţul Alba au făcut joi percheziţii în judeţul Cluj la mai multe persoane care ar fi accesat registrul electronic de evidenţă a vaccinărilor anti-Covid al unui centru din Alba şi ar fi oferit adeverinţe care atestau în fals imunizarea mai multor persoane nevaccinate. 

″În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează două percheziţii domiciliare, în judeţul Cluj, la persoane bănuite de fals informatic. Acestea ar fi accesat o platformă de evidenţă a vaccinărilor şi ar fi eliberat adeverinţe care atestau, în fals, vaccinarea anti Covid–19″, a transmis printr-un comunicat Poliţia Română.

Din cercetările autorităţilor a rezultat că în 28 iunie registrul de evidenţă a vaccinărilor al unui centru de imunizare din orașul Ocna Mureș ar fi fost accesat şi folosit pentru eliberarea unor adeverinţe. Potrivit surselor site-ului de știri Alba24.ro, cel care ar fi eliberat documentele ar fi un medic colaborator al centrului, care a și fost dus joi la sediul Poliției Alba.

Alte 10 persoane vor fi citate, pentru audieri, mai notează sursa citată.

Acesta nu este un caz singular. Săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor de Interne a transmis că poliţiştii de la Inspectoratul de Poliție Județean Iaşi au deschis dosar penal pentru 16 persoane care s-au întors din Marea Britanie în România, folosind acte false care arătau că au suferit recent de Covid-19, notează site-ul G4media.ro.

Oamenii legii s-au sesizat în urma reclamaţiei directorului Direcției de Sănătate Publică Iaşi, care a constatat că în ultima perioadă au început să apară tot mai multe cazuri de persoane care locuiesc sau lucrează în străinătate, în special în Marea Britanie, care prezintă dovezi false că au suferit recent de Covid-19. 

"A fost un grup mare de persoane care au venit din zone diferite ale Marii Britanii, dar care aduc dovada că s-au îmbolnăvit în aceeaşi perioadă, în aceeaşi zonă. Am sesizat organele de specialitate care se vor ocupa de acest lucru. Asta ne face să credem că marea majoritate care vin de acolo nu sunt dispuşi să respecte regulile de prevenţie. Este vorba de zeci de astfel de cazuri", a explicat directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.