Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect a finalizat evaluarea ofertelor depuse la licitaţia din cadrul SMID (Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor) şi a stabilit firmele câştigătoare. „Am atribuit toate loturile”, a declarat directorul ADI Ecolect, Bujor Chirilă, luni, pentru BIHOREANUL.

Ofertele câştigătoare

Potrivit acestuia, câştigătoare la aceste licitaţii sunt trei firme. Concret, în zona 1B, adică în comunele din jurul Oradiei (exceptând municipiul reşedinţă de judeţ), compania câştigătoare este RER Vest, în zona 2 (împrejurimile Aleşdului) va colecta deşeurile firma Salubri Aleşd, în timp ce în restul judeţului va opera firma AVE Bihor.

„Urmează să anunţăm şi companiile, iar apoi va fi o perioadă de contestaţii. Dacă nu vor fi depuse contestaţii, în jurul zilei de 15 ianuarie vom putea semna contractele şi estimăm că din aprilie sistemul va fi funcţional”, a declarat Chirilă.

De la semnarea contractului, companiile vor avea 3 luni la dispoziţie să îşi configureze traseele de colectare, să încheie contracte cu noii clienţi şi să doteze gospodăriile cu recipientele pentru colectarea deşeurilor.

AVE Bihor, 4 loturi din 6

Aşa cum se ştie, RER Vest, companie cu acţionariat german, este operatorul licenţiat al Oradiei din ultimii 8 ani. În municipiu, RER Vest s-a remarcat prin îmbunătăţirea constantă sistemului de colectare selectivă, dar şi a salubrităţii stradale.

Oferta RER Vest a bătut, în zona 1B, oferta depusă de asocierea firmelor Reosal (societatea de salubritate a primăriilor din Zona Metropolitană Oradea) şi AVE Bihor (companie recent cumpărată de ungurii de la Keviep, care administrează şi depozitul ecologic de deşeuri Eco Bihor).

În zona Aleşd, Salubri Aleşd (firma consiliului local al oraşului) a fost declarată câştigătoare tot în competiţie cu AVE Bihor, care de data aceasta nu s-a asociat cu nicio altă societate.

În loturile 3, 4, 5 şi 6, unde acum Ave Bihor a fost declarată câştigătoare, firma a concurat de una singură.

Oradea, încă fără câştigător

În schimb, ADI Ecolect nu a atribuit contractul pentru staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, din Episcopia Bihor. Aici a fost depusă o singură ofertă, a firmei AVE Bihor, dar care a fost conisderată inacceptabilă. “După perioada de contestaţii, va fi reluată licitaţia”, a explicat Chirilă.

Totodată, în cadrul SMID se mai aşteaptă rezultatele licitaţiei organizate de Primăria Oradea, pentru municipiul reşedinţă de judeţ. La acest concurs au fost depuse două oferte, una aparţinând RER Vest şi alta companiei constănţele Polaris. Viceprimarul Florin Birta a declarat BIHOREANULUI că speră că până la finalul anului, comisia de licitaţie să decidă oferta câştigătoare.


Cum sunt împărţite localităţile Bihorului în SMID:

Lot 1: Oradea

Lot 1B: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu;

Lot 2: Aleşd, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş,  Ţeţchea, Vadu Crişului;

Lot 3: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânicolau Român;

Lot 4: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;

Lot 5: Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;

Lot 6: Săcuieni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.