Scandalul "DNA Oradea" ia amploare. Presa centrală a anunţat, marţi, că şefa Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Adina Florea, a fost recuzată din dosarul procurorilor DNA Oradea, pentru poziţionare "ostilă, în vecinătatea stării de duşmănie".

Anchetatoarea a spus despre judecătoarea Crina Muntean (foto), suspectă şi ea în dosar, că "are urticarea, de asta nu scapă", motiv pentru care i s-a cerut nu doar renunţarea la dosar, dar şi o expertizare psihiatrică. Decizia de admiterea cererii de recuzare a fost luată chiar de adjunctul Secţiei, care a confirmat comportamentul imparţial al lui Florea.

Mâncărime... la gură

Potrivit Ziare.com, judecătoarea Crina Muntean a făcut cererea de recuzare luni, iar aceasta a fost soluţionată marţi. Motivul recuzării are legătură cu faptul că procuroarea Adina Florea a făcut mai multe afirmaţii deplasate, pe 5 decembrie, în momentul în care i-a pus sub acuzare pe procurorii orădeni Ciprian Man, Cristian Ardelean şi Adrian Muntean, respectiv pe judecătoarea Crina Muntean, reacţiile apărând faţă de cererea de amânare a audierii celei din urmă din motive medicale.

"La momentul la care procurorului de caz Adina Florea i-au fost înmânate documentele medicale, aceasta a afirmat că: "are urticaie". Avocatul i-a replicat că diagnosticul ar putea fi o afecţiune pe fondul unei boli mai grave autoimune, însă procurorul de caz a spus "de asta nu scapă". Potrivit petentei, acestea nu pot fi puse pe seama "neştiinţei de carte", ci subiectivismului procurorului de caz, având sensul că "acolo unde simulacrul de dosar penal pe care îl concepe, în deplină libertate şi nestingherită de nimeni, nu va reuşi să-i aducă un suficient neajuns, s-ar putea să reuşească o eventuală afecţiune medicală", se arată în cererea de recuzare consultată de HotNews.ro.

Afirmaţiile au fost făcute în faţa a doi avocaţi şi a procurorului Ardelean. După câteva minute, Florea ar fi a cerut grefierului să oprească aparatură de înregistrare, folosită în contextul precedurii penale derulate, dar deja scăpase "porumbelul".

"În vecinătatea stării de duşmănie"

În motivarea deciziei de admitere, semnată de adjunctul lui Florea, Nicolae Marin (foto), se arată că "imparţialitatea presupune lipsa oricărei prejudecăţi sau idei preconcepute cu privire la soluţia dispusă în cadrul urmăririi penale şi priveşte persoana care efectuează în concret urmărirea penală".

"În cazul de faţă, folosirea de către procurorul de caz a sintagmei "de asta nu scapă" cu referire directă la diagnosticul petentei Crina Elena Munteanu, arată o poziţionare nefirească a acestuia în desfăşurarea urmăririi penale, ostilă, în vecinătatea stării de duşmănie, mai ales că afirmaţiile au fost determinate de o împrejurare de fapt care era în legătură cu persoana petentei, respectiv starea acesteia de sănătate", se arată în admiterea cererii de recuzare, care concluzionează că "atitudinea procurorului de caz lasă loc arbitrariului".

Vrea control psihiatric!

Incidentul de la Secţia Specială i-a dat prilejul judecătoarei Muntean de a trece la o ofensivă împotriva Adinei Florea (foto), pe care de altfel o consideră vârful de lance al ofensivei pornite împotriva sa şi a magistraţilor care s-au poziţionat constant anti-corupţie. Crina Muntean arată în cererea de recuzare că a formulat o plângere penală împotriva procurorului de caz, pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a diagnosticului bolii, informaţie cu caracter confidenţial, fără legătură cu obiectul investigaţiei penale, dar solicită inclusiv expertizarea psihiatrică a Adinei Florea.

"Faţă de caracterul morbid al afirmaţiilor făcute, cât şi de perspectiva pe care acestea o trădează, anume mentalitatea unei persoane care doreşte răul celor din jur, am solicitat, în investigarea respectivei plângeri penale, clarificarea laturii subiective, sub aspectul prezenţei discernământului, la momentul comiterii faptei, de către procurorul Florea Adina, prin efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice acesteia, în condiţiile art. 184 al. 1, teza a treia, Cod penal", arată Crina Muntean.

Judecătoarea orădeană susţine că remarca anchetatoarei reflectă o abordare subiectivă, personală, răutatea afirmaţiei trădând neechivoc resentimente reale pe care procurorul de caz Florea Adina le exprimă la adresa mea", dar şi speranţa acesteia că "acolo unde simulacrul de dosar penal pe care îl concepe, în deplină libertate şi nestingherită de nimeni, nu va reuşi să-mi aducă un suficient neajuns, s-ar putea să reuşească o eventuală afecţiune medicală".

Cei patru care au speriat Justiţia

În dosarul instrumentat de Adina Florea, aceasta susţine că procurorii DNA Oradea le-ar fi făcut dosare de corupţie unor judecători de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea pe motiv că aceştia nu pronunţau sentinţe de condamnare pe placul procurorilor anticorupţie. Pentru a pune presiune pe magistraţi, procurorii ar fi ţinut în nelucrare mai multe dosare ale acestora şi ar fi recurs la diferite tertipuri abuzive.

Procurorii Man, Ardelean şi Munteanu sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni, printre care şantaj, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă, divulgare de informaţii nepublice. Dosarul îşi are punctul de plecare în înregistrările făcute publice de avocatul Răzvan Doseanu la începutului acestui an, în care aceştia vorbeau între ei, la o şedinţă derulată în sediul DNA Oradea, să le facă dosare penale unor judecători, ca "să intre frica în ei", împărţindu-i în favorabili şi nefavorabili.

În acelaşi dosar de la Secţia Specială - bazat pe plângerile unor judecători, care s-au declarat intimidaţi, abuzaţi şi hăituiţi de anchetele DNA - judecătoarea Crina Muntean, fostă preşedintă şi vicepreşedintă a Tribunalului Bihor, este acuzată de favorizarea făptuitorului, instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la abuz în serviciu, pentru relaţia de "colaborare" pe care ar fi avut-o cu procurorii anticorupţie.

"Punerea mea sub învinuire reprezintă un act de vendetă. Am să-l dovedesc", a fost reacţia Crinei Muntean, care, în cadrul unor declaraţii făcute publice în ultimele luni, prin intermediul Newsweek, s-a poziţionat radical critic faţă de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Jusţitie, Inspectia Judiciară şi conducerea CSM, interviuri pentru care, de altfel, i s-a şi deschis o nouă acţiune disciplinară.