În prezenţa unor oficiali de la Administraţia Naţională Apele Române, dar şi a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din Nufărul II, şefii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au anunţat, joi, finalizarea lucrărilor la întubarea pârâului Adona.

Proiectul, realizat cu fonduri europene, a costat 18 milioane de lei, din care 80% au reprezentant bani nerambursabili, şi a presupus casetarea văii şi amenajarea albiei. Directorul tehnic al ABA Crişuri, Pasztor Şandor, care era director plin al instituţiei în 2011, când au început lucrările, a declarat că prin acest proiect s-a dorit rezolvarea a două mari probleme ale Adonei: gunoaiele abandonate clandestin pe malurile apei şi evacuarea apelor pluviale.

Ţinând să precizeze că firma care a câştigat licitaţia lucrărilor, Repcon, a lucrat un an în avans, fără să fie plătită, Pasztor a apreciat şi conlucrarea cu Primăria. "Când am început lucrările, am găsit garaje, case pe amplasament, adică o situaţie foarte neclară din punct vedere tehnic", a spus directorul.

ABA a împărţit lucrările pe tronsoane şi de îndată ce a încheiat lucrările pe o secţiune a predat-o Primăriei, care face amenajările de suprafaţă. Primarul Ilie Bolojan, prezent şi el la conferinţa de presă, a precizat că două tronsoane sunt deja amenajate, iar cel de-al treilea va fi gata în luna mai. Cel mai probabil, la finele verii va fi gata şi cea de-a patra secţiune.

"Pe toate cele 4 tronsoane vor fi realizate aproximativ 800 de locuri de parcare marcate. De asemenea, s-a realizat o cale de comunicaţie nouă pe o lungime de 2 kilometri, care permite accesul în cartierul Nufărul 2 din centură şi au fost montaţi aproximativ 100 de stâlpi de iluminat", a declarat Bolojan. Valoarea lucrărilor deja făcute se ridică la 5 milioane de lei, iar lucrările ce urmează să fie realizate vor mai costa Primăria alte 4 milioane de lei.

Primăria va amenaja încă o stradă în zonă, care va permite şoferilor să ajungă de pe şoseaua de centură pe strada Leonardo da Vinci. De asemenea, municipalitatea va amenaja un parc de 1,5 hectare. "Va fi vizavi de cartier, aproape de Grădiniţa Liszt Ferencz. Acum lucrăm la documentaţie", a precizat primarul.

În final, doi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari au ţinut să mulţumească pentru lucrările făcute, dar au precizat şi că mai sunt probleme rămase nerezolvate în zonă. De pildă, faptul că lucrările de întubare a pârâului au ridicat nivelul şoselei peste cel al parterului blocurilor ori că contoarele de apă au rămas îngropate de pământ. Edilul i-a asigurat că greşelile lucrărilor vor fi corectate.