Primarul Ilie Bolojan s-a săturat să aştepte implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor de către Asociaţia Ecolect, iniţiată de Consiliul Judeţean! Edilul a anunţat că municipalitatea doreşte să organizeze separat şi în timp util licitaţia pentru desemnarea unui operator de salubritate în oraş, având în vedere că actualul contract cu RER Vest expiră la finalul anului 2019. "Nu vrem ca Oradea să fie un oraş al gunoaielor", a explicat Bolojan.

Frica de gunoaie

Teoretic, din toamna acestui an, judeţul Bihor trebuia să aibă un sistem de management integrat al deşeurilor (SMID), care în urmă cu trei ani a obţinut o finanţare de 199 de milioane de lei printr-un proiect european direct gestionat de Comisia Europeană. Conform proiectului, şase firme de salubritate ar urma să colecteze deşeurile din tot atâtea zone ale judeţului şi apoi să le predea depozitului ecologic administrat de Eco Bihor.

Derulat de Consiliul Judeţean şi de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, proiectul este însă mult întârziat. Licitaţiile încă nici nu au demarat, iar cel mai optimist termen arată că ar putea fi lansate abia în vara anului viitor, ceea ce înseamnă că în cel mai fericit caz vor fi adjudecate în 2020.

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) nu este dispus însă să aştepte după CJ. Într-o conferinţă de presă susţinută miercurea trecută, edilul a explicat că municipalitatea nu doreşte să-şi asume riscul ca, la începutul anului 2020, Oradea să nu aibă operator de salubritate. "Am purtat discuţii cu conducerea Consiliului Judeţean şi conducerea Ecolect, să urgenteze şi să finalizeze toate documentele, pentru a se putea derula toate procedurile de licitaţie şi să avem un operator. Contractul în Oradea expiră la finalul anului 2019 şi legea nu ne permite să-l prelungim. Nu vrem să fim un oraş al gunoaielor", a spus Ilie Bolojan.

Pe cont propriu

Pentru a preveni scenariul, Bolojan ia în calcul delimitarea municipiului de ADI Ecolect. Conform SMID, Oradea este repartizată în zona 1 de colectare, împreună cu comunele Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu.

Primarul municipiului vrea ca Oradea să iasă din această asociere şi să îşi organizeze singură licitaţia de salubritate, în timp util. "La începutul anului 2020 oamenii nu vor avea nevoie de explicaţii de ce nu se colectează deşeurile, ci de servicii normale", a precizat Bolojan.

Cu acordul Europei

Mai mult, edilul a dezvăluit că a primit acordul de principiu din partea autorităţii de management pentru organizarea separată a licitaţiei pentru oraş, dat fiind faptul că nevoile Oradiei sunt total diferite decât ale comunelor.

Totodată, Bolojan a dezvăluit că a discutat această variantă şi cu conducerea CJ. "Am avut o discuţie ca Oradea să fie scoasă din grămada de localităţi, iar licitaţia să fie organizată de Primărie. Contez pe înţelepciunea celor de la Consiliul Judeţean", a precizat edilul, adăugând că o decizie va fi luată în "ianuarie - februarie".

Tocmai pentru că anul viitor se va încheia contractul cu RER Vest, Primăria Oradea a decis şi să amâne implementarea sistemului "plăteşti cât arunci", obligatoriu pentru toate oraşele şi comunele, conform unei modificări făcute recent la Legea privind regimul deşeurilor. Edilii municipiului consideră însă că, pentru eficienţă, schimbarea trebuie cuprinsă în caietul de sarcini al viitorului operator de salubritate. Aşa încât regulile de curăţenie să fie clare şi riguroase...


MODIFICĂRI LA TARIF
Salubritate mai scumpă 

Florin Birta, viceprimar OradeaÎntre timp, salubritatea orădeană suferă alte mici modificări. În aceeaşi conferinţă de presă, viceprimarul Florin Birta (foto) a anunţat majorarea tarifului plătit de orădeni către RER Vest, din 1 ianuarie 2019. Concret, acesta va creşte de la 10,06 lei la 10,76 lei (cu TVA inclusă).

Scumpirea este determinată de creşterea salariului minim pe economie şi a inflaţiei, dar şi de o nouă contribuţie pentru "economia circulară", pe care Oradea trebuie să o plătească Administraţiei Fondului de Mediu, un fel de taxă pentru ambalajele aruncate. Aceasta a fost calculată la 0,23 lei pe persoană, influenţa creşterii salariului minim pe economie la 0,23 lei şi influenţa ratei inflaţiei la 0,13 lei pe persoană. Prin noua contribuţie, Oradea va trimite AFM circa 2 milioane lei pe an. Proiectul a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local, cu 20 de voturi pentru şi 3 împotrivă, ale aleşilor PSD.