Pentru că adesea sunt vandalizate sau umplute cu felurite deşeuri menajere ori textile, adică nu cele pentru care au fost concepute, cele 650 de igluuri destinate resturilor din plastic, metal sau sticlă vor dispărea de pe străzile Oradiei.

Anunţul a fost făcut marţi, într-o conferinţă de presă, de viceprimarul Florin Birta. "Probabil aţi observat că deja sunt mai puţine pe străzi. Vor dispărea de tot, acesta e trendul în toată ţara", a declarat edilul.

Cele 650 de igluuri au fost amplasate pe străzile Oradiei în 2012, fiind oferite de asociaţia Eco-Rom Ambalaje, cu scopul de a-i stimula pe orădeni să colecteze selectiv deşeurile din sticlă, plastic şi metal. De-a lungul ultimilor ani, însă, multe dintre recipiente au fost incendiate, iar adesea în jurul lor se strâng mormane uriaşe de deşeuri.

Pentru a elimina această sursă de mizerii, Primăria preferă să renunţe la igluuri, lăsându-le astfel orădenilor doar alternativa containerelor galbene oferite gratuit de operatorul licenţiat de salubritate, RER Vest, şi care, spre deosebire de recipientele tip clopot, sunt închise în ţarcuri amenajate tot de operatorul licenţiat de salubritate şi sunt în grija asociaţiilor de proprietari.

De asemenea, din toamna anului trecut, orădenii pot arunca deşeurile reciclabile şi reutilizabile şi la platforma de colectare separată, amenajată tot de RER pe strada Thurzo Sandor, unde locuitorii oraşului pot preda gratuit 12 tipuri de deşeuri, inclusiv plastice, metale şi sticle. Un punct similar urmează să fie amenajat şi în Rogerius.