Parchetul General centralizează, în această perioadă, dosarele în care fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, ar putea fi cercetat. Procesul a început în momentul în care fostul şef al statului şi-a încheiat mandatul şi, implicit, a rămas fără imunitate, a precizat procurorul general, Tiberiu Niţu.
"Ieri (miercuri, n.r.), am dispus să se întocmească o astfel de situaţie şi am solicitat Secţiei de urmărire penală, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată să ne comunice o situaţie a tuturor dosarelor", a spus Niţu, potrivit Digi24.ro, întrebat despre dosarele pe care le-ar avea fostul preşedinte Traian Băsescu şi în care ar putea fi reluată urmărirea penală.
Potrivit sursei citate, între dosarele deschise de procurori se numără cel în care senatorul PSD Gabriela Firea l-a acuzat pe Băsescu de şantaj. Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist". Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este "o şantajistă de profesie". Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului".
Procurorul general al României a declarat, în luna noiembrie, că este posibilă şi redeschiderea dosarului Flota, precizând că vor fi numeroase persoane care vor face "fel şi fel de solicitări" şi adăugând că aceste analize vor fi făcute în baza probelor şi pe baza dispoziţiilor Codului de procedură penală.
Dosarul "Flota", în care Băsescu a fost implicat ca ministru al Transporturilor, a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni săvârşite de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000.
O expertiză publicată în timpul primului mandat de preşedinte al lui Băsescu a arătat că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română, fapt folosit de şeful statului în declaraţii publice pentru a-i sancţiona pe cei care l-au învinovăţit, de-a lungul timpului, de vânzarea Flotei, scrie Digi24.
Preşedintele Traian Băsescu spunea, în iunie 2012, că, din câte ştie, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihăileanu" şi "Flota" fiind închise, el apreciind că atacurile pe această temă reprezintă minciuni ale "puşcăriabililor" "Povestea cu Flota o ştiţi. Au fost 111 sau 109 inculpaţi. A existat un procuror al Departamentului Naţional Anticorupţie, Amăriei, care a refuzat să semneze rechizitoriul. Dosarul este închis, oamenii sunt nevinovaţi", a spus Băsescu.