Nouă ţări cer Comisiei Europene să stabilească o dată de la care vânzările de maşini noi cu motoare diesel sau pe benzină să fie interzise în blocul comunitar.

Conduse de Danemarca şi Olanda, ţările au trimis o scrisoare prin care solicită politici ambiţioase în Uniunea Europeană, pentru a limita emisiile de gaze din sectorul transporturilor, iar una este stabilirea unei ţinte privind interzicerea vânzării de maşini poluante.

"Trebuie să accelerăm tranziţia verde a transportului rutier, iar legislatorii să trimită semnale clare producătorilor auto şi consumatorilor din UE", a afirmat ministrul danez al Mediului, Dan Jorgensen.

Ţările care au mai semnat scrisoarea sunt Austria, Belgia, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg şi Malta. Comisia a anunţat că va propune, în iunie, standarde mai dure privind emisiile de dioxid de carbon ale maşinilor noi, dar şi că Europa are nevoie de extinderea staţiilor de încărcare pentru vehiculele electrice.

Anul trecut, în Uniunea Europeană s-au vândut peste un milion de autoturisme electrice şi hibride, de trei ori mai mult decât în 2019.