Fumătorii din România nu îşi vor mai putea cumpăra ţigări mentolate sau cu capsulă din 20 mai. Acestea trebuie să dispară de pe piaţă, conform unei Directive Europene a Tutunului, transpuse şi în legislaţia din România.
Potrivit companiei British American Tobacco, în România există 500.000 de fumători de ţigări mentolate.
Din 20 mai, relatează Digi24.ro, producătorii şi comercianţii nu vor mai avea voie să distribuie astfel de produse în România.
Legea nr. 201/ 2016 care transpune Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare la data de 10 decembrie 2016. Ea stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe. Interdicţia asupra ţigărilor mentolate se aplică începând cu 20 mai 2020, întrucât acestea intră în categoria produselor cu o cotă de piaţă mai mare de 3%, informează Mediafax.
"Prin arderea produsului din tutun, mentolul se transformă în substanţe cancerigene. Ţigările cu arome şi în special ţigările mentolate favorizează debutul fumatului. Pentru că primele ţigări nu sunt prea gustoase, nu miros prea bine şi de aceea mulţi debutanţi renunţă la a mai fuma", a declarat, potrivit site-ului stirileprotv.ro, Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeană.
Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice sunt reglementate prin aceeaşi Directivă Europeană a Tutunului ca ţigaretele, însă nu se supun aceluiaşi tip de restricţii. "Fumătorii români trebuie să ştie că în mai puţin de-o lună nu vor mai găsi pe piaţă ţigări mentolate sau cu capsulă, dar vor putea opta pentru dispozitive care încălzesc tutunul, precum glo, sau pentru ţigări electronice", au transmis reprezentanţii British American Tobacco.