Biroul de presă al Patriarhiei Române a anunţat, marţi, că Sfântul Sinod a ales ierarhul titular în scaunul de Mitropolit al Banatului, după ce în aceeaşi zi s-a reunit într-o şedinţă de lucru la reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Patriarh Daniel.

În cursa pentru alegerea noului Arhiepiscop al Timişoarei şi în acelaşi timp Mitropolit al Banatului fuseseră desemnaţi, prin vot secret, de către adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.

"După primul tur de scrutin niciunul dintre cei trei candidaţi desemnaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi (jumătate plus unu din numărul total de voturi valid exprimate) pentru a fi ales. În continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin între Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului", se arată în comunicat făcut public, marţi, de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Episcopul Sofronie Drincec nu doar că nu a ajuns în turul al doilea al alegerilor, dar a obţinut un număr foarte mic de voturi. Sursele BIHOREANULUI spun că acesta a obţinut doar cinci voturi la adunarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pe scaunul de mitropolit al Banatului a fost ales Ioan Selejan, cu 26 de voturi, din cele 45 valid exprimate. "Întronizarea noului Mitropolit al Banatului va avea loc duminică, 28 decembrie 2014, în Catedrala mitropolitană din Timişoara", se mai precizează în comunicatul Patriarhiei.

Bihorean de origine, Ioan Selejan s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea bihoreană Pietrani. Acesta a absolvit Seminarul Teologic din Craiova în anul 1986, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Manastirea Lainici, iar la 15 august 1990, a fost hirotonit ieromonah.

BIHOREANUL a scris cum episcopul Sofronie şi-a luat toate măsurile pentru ca, indiferent dacă ar fi urmat să câştige sau nu alegerile pentru scaunul de mitropolit, să avanseze în rang. Mai exact, preasfinţitul urmează să ceară, în primăvara anului viitor, cu ocazia împlinirii a 320 de ani de la prima atestare a Episcopiei Oradiei, ridicarea acesteia la rang de Arhiepiscopie.

Citeşte detalii pe această temă în articolul: (Arhiepi)scopul măririi: Dacă episcopul Sofronie ratează Mitropolia Banatului, Oradea va fi Arhiepiscopie