Situaţie fără precedent la Colegiul Medicilor Bihor! După ani în şir în care s-au considerat marginalizaţi, medicii de familie s-au mobilizat şi au preluat democratic conducerea organizaţiei, debarcând de la şefie, fără jenă, o serie de somităţi medicale ce păreau intangibile.

Preşedinte al Colegiului vreme de 14 ani, neurochirurgul Dumitru Mohan n-a strâns nici măcar voturile necesare pentru conducerea lărgită, iar urologul Gheorghe Bumbu, decanul Facultăţii de Medicină, n-a obţinut funcţia de vicepreşedinte, pentru care a fost propus de două ori, necum cea de preşedinte. "Revoluţiei" pornite de medicii de familie nu i-a rezistat nimeni!

Alegeri cu repetiţie

Colegiul Medicilor (CM) este o organizaţie profesională ce apără interesele doctorilor, le eliberează autorizaţiile de liberă practică, le mediază conflictele şi discută cazurile de malpraxis, le organizează pregătiri profesionale, dar le poate şi retrage dreptul de a profesa atunci când e cazul. Asta, în teorie. În practică, organizaţia a fost constant ţinta unor acuzaţii de comportament de "castă", de lipsă de transparenţă, ba chiar de sfidare la adresa societăţii civile, de refuz de a sancţiona erorile medicale şi de o preocupare continuă pentru a spori privilegiile doctorilor. La toate acestea adăugându-se, în cazul Bihorului, şi o conducere dictatorială, personificată de mai bine de trei mandate de dr. Dumitru Mohan. Astfel că, luna trecută, când medicii bihoreni au fost chemaţi să-şi aleagă conducătorii pe următorii 4 ani, era de aşteptat să se întâmple ceva...

În total, 47 de medici şi-au depus candidaturile pentru a intra în conducerea Colegiului, adică în Consiliul Judeţean (CJ) format din 19 membri. Ca de fiecare dată, între candidaţi s-au numărat atât medici de familie cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, cât şi somităţi din alte specialităţi, precum reputatul urolog Gheorghe Bumbu, decanul FMF, fostul preşedinte al CM Dumitru Mohan, directorul medical al Spitalului Judeţean, Adrian Duşe, sau şeful SMURD, Hadrian Borcea.

La primul tur, organizat la mijlocul lunii noiembrie, doar 140 de medici din cei 1.600 înscrişi în CM s-au prezentat la vot, astfel că alegerile nu au fost validate. A doua oară, însă, în urmă cu două săptămâni, situaţia s-a schimbat radical. Din cei 500 de votanţi, circa 200 au fost medici de familie, iar 300 universitari şi specialişti din spitale şi policlinici. Doar că primii au fost bine organizaţi. Iar rezultatul a fost usturător: din primele 19 locuri, 13 au fost ocupate de medici de familie şi numai 6 de specialişti.

Cine e pe primul loc...

Că a fost vorba de o "revoluţie" bine planificată o arată clar ierarhia voturilor pentru CJ. Cele mai multe sufragii le-a strâns doctoriţa Eva Monica Vajda, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor, cu 209 voturi, urmată de preşedinta Patronatului Medicilor de Familie, Ana Dorina Popa, cu 198 de voturi.

La polul opus, decanul FMF, Gheorghe Bumbu, a intrat - şocant! - pe ultimul loc în Consiliul Judeţean, cu 139 de voturi, în urma lui Adrian Duşe, situat penultimul, cu 145 voturi. Neurochirurgul Dumitru Mohan, care a condus Colegiul timp de 14 ani, nu doar că nu a fost între aleşi, dar nici măcar nu a intrat în CJ, situându-se abia pe locul 25, cu doar 128 de voturi!

Mobilizare ca la carte

Cum a fost posibil un aşa rezultat? BIHOREANUL a aflat răspunsul: datorită unei mobilizări ieşite din comun a medicilor de familie. Considerându-se tot mai discriminaţi, trataţi "de sus" de specialişti şi simţindu-se deloc reprezentaţi în organizaţia profesională, generaliştii au pus piciorul în prag, intuind că "acum e momentul". Liderii lor, Monica Vajda şi Ana Dorina Popa, au reuşit să-şi monteze atât de bine colegii încât la alegeri unii au venit de la ţară cu autocarele, grupaţi. Doctorii de familie s-au folosit şi de un forum pe internet, cu acces restrâns, unde candidaţii le-au fost prezentaţi tuturor, iar electorii au fost sfătuiţi cum să voteze. Bine instruiţi şi organizaţi, nu şi-au risipit voturile şi, din lista mare a candidaţilor, au votat "în bloc" acelaşi grup restrâns de persoane. Doar pe "ai lor".

În tot acest timp, cei 300 de medici specialişti au votat "liber", după afinităţi personale sau criterii generale, astfel că sufragiile lor s-au împrăştiat fără ţintă, sporind zestrea generaliştilor. "Rezultatul reprezintă interesul colegilor de a merge la vot. Este în pregătire noua Lege a sănătăţii, care pune multe semne de întrebare, iar colegii şi-au dat seama că trebuie să existe cât mai multe foruri care să apere interesele medicilor de familie", aşa explică rezultatul Monica Vajda, cu o modestie forţată, deloc pe măsura succesului izbândit.

Bumbu, umilit în serie

Fiindcă succesul i-a fost, totuşi, deplin! Vinerea trecută, la şedinţa la care Consiliul Judeţean era chemat să îşi aleagă Biroul Executiv, format din preşedinte, trei vicepreşedinţi şi secretar, generaliştii le-au dat lovitura de graţie colegilor din spitale care mai sperau într-o echilibrare a situaţiei. Crezând că se vor impune la nivel de preşedinte sau vicepreşedinţi în virtutea experienţei, a CV-urilor, dar şi a unor înţelegeri de culise, specialiştii au avut parte de o dezamăgire cruntă. Îmboldiţi de majoritatea la care poate nici ei nu speraseră, medicii de familie au decis să nu cedeze nimic.

03 Bumbu.jpgDintre specialişti, pentru funcţia de preşedinte au fost propuşi, pe rând, internistul Ovidiu Burtă, pediatrul Marius Bembea şi urologul Gheorghe Bumbu (foto), dar aceştia n-au fost votaţi decât de "ai lor". În schimb, reprezentantul medicilor de familie, dr. Adrian Ţăgureanu, a fost ales "din prima", cu cele 12 voturi ale colegilor săi. Umilitor a fost pentru decanul FMF când a fost propus, pe rând, pentru două dintre funcţiile de vicepreşedinte, dar generaliştii şi-au impus din nou candidaţii, de fiecare dată!

Bumbu era atât de convins că se va regăsi în conducere încât îşi dăduse demisia din Comisia de Disciplină, în care fusese ales cu câteva săptămâni înainte, împreună cu doctorul Duşe. Degeaba. În final, medicii de familie au luat aproape tot: vicepreşedinţi ai Colegiului sunt Ana Dorina Pop, fosta preşedintă a patronatului medicilor de familie, şi Ilyes Carol, şi el medic de familie, iar secretar e Monica Vajda. Un singur specialist a fost acceptat în Biroul Executiv: pediatrul pensionar Marius Bembea, care, cumva ciudat, s-a autopropus pentru a treia funcţie de vicepreşedinte.

Sindicat de familie?

Preluarea Colegiului Medicilor de către generalişti a stârnit polemici încă de la sediu, imediat după aflarea rezultatelor. Pe de o parte, câştigătorii n-au pierdut prilejul de a le reproşa "foştilor" că i-au ignorat în trecut, considerându-i un soi de paria ai sistemului sanitar. De cealaltă parte, specialiştii au acuzat atât lipsa unui "echilibru" în împărţirea funcţiilor, cât şi desconsiderarea somităţilor, ale căror locuri sunt luate de "medici anonimi de pe la sate".

"În viaţa mea nu m-am simţit mai penibil. Efectiv, a fost un moment care a frizat penibilul", s-a rezumat să destăinuie BIHOREANULUI Hadrian Borcea, şeful SMURD, membru între cei 19. Nu se ştie, însă, pentru cât timp, căci unii specialişti se gândesc deja să iasă din conducerea organizaţiei. Oricum, în minoritate fiind, nu au cum să influenţeze deciziile Colegiului care, cred ei, va deveni un fel de sindicat al celor din medicina primară. "E aberant să ignori o somitate precum Bumbu. Medicii de familie reprezintă cam 350 de medici dintre cei 1.600. Organizaţia se va transforma în Colegiul Medicilor de Familie", acuză un medic.

Noul şef promite transparenţă

Adrian Tagureanu.jpgContactat de BIHOREANUL, noul preşedinte al Colegiului afirmă, însă, că temerile sunt neîndreptăţite. Recunoscând că la constituirea Biroului au existat animozităţi, Adrian Ţăgureanu (foto) spune că, până la urmă, acesta e rezultatul unor alegeri democratice. "Ne-am dorit o mai mare reprezentare, pentru că de foarte multe ori interesele ne-au fost neglijate", afirmă noul lider, grăbindu-se să adauge, diplomat: "Am spus din start că dorim o foarte bună colaborare cu specialiştii din spitale, pentru că noi trebuie să ţinem cont de toate categoriile de medici. Nu ne putem permite să-i neglijăm pe ceilalţi colegi. Ar fi o absurditate. Îi apreciem, dar colegii mei au hotărât, în urma numărului mare de voturi obţinute, că ne revine funcţia de preşedinte".

Medicul e optimist în privinţa viitoarei sale activităţi în fruntea Colegiului. În vechiul mandat a fost director de avizări şi acreditări, fiind familiarizat cu problemele. Intenţionează să schimbe imaginea profesiei, "care a avut mult de suferit", şi se va apleca mai mult spre nevoile colegilor. "Am decis ca Biroul să se întâlnească o dată pe săptămână, în fiecare miercuri, fără excepţie, iar Consiliul o dată la două luni sau de câte ori va fi nevoie", afirmă Ţăgureanu, completând că, spre deosebire de trecut, zilnic, timp de 2-3 ore, un membru al CJ va fi de găsit la sediu pentru a răspunde solicitărilor. În plus, toţi medicii din Bihor vor primi procesele verbale ale şedinţelor, pentru a cunoaşte deciziile conducerii.

"Merită felicitaţi"

În tabăra învinşilor - revoltă surdă, stupefacţie şi ruşine. Căutat de BIHOREANUL, profesorul Bumbu a evitat o discuţie, direcţionând reporterul spre doctorul Ovidiu Burtă, purtătorul de cuvânt al Colegiului, şi el un mare învins, dar tot zgârcit în declaraţii. "Medicii de familie merită felicitaţi pentru felul cum s-au organizat. Au ştiut să-şi apere interesele, dar să nu uite că reprezintă 1.600 de medici, nu doar medicii de familie. Asemenea evenimente sunt întotdeauna un bun prilej să îţi dai seama de adevăratele caractere", a spus Burtă, lăsând să-i transpară dezamăgirea.

Singur Dumitru Mohan, cel de al cărui nume se leagă existenţa controversată a Colegiului bihorean, pare detaşat şi împăcat cu violenta sa debarcare. Cu zâmbetul pe buze, s-a destăinuit franc BIHOREANULUI: "14 ani am făcut tot ce-am putut. Le-am lăsat şi casă, şi masă, şi gazon (adică noul sediu - n.r.), şi de toate. Dacă dânşii aşa au considerat, eu ce pot să zic? Va fi rău pentru dânşii, pentru că dânşii, vorba olteanului, e mulţi, dar e proşti". Doar că, ştim de la Lăpuşneanu, câteodată mai tare e viceversa: or fi ei proşti, dar sunt mulţi!


"Cu tot respectul faţă de medicii specialişti, dar în mandatul trecut Consiliul avea de foarte multe ori lipsă de cvorum, şi în loc de două treimi din cei 19 ne întruneam câte 5. N-au avut prezenţă nici acolo, nici la vot. Nu pot acum să ne acuze pe noi, dacă ei nu s-au dus la vot"

dr. Adrian Ţăgureanu, preşedintele Colegiului Medicilor


VIP-URI, OUT!
Primii de la coadă

În total, în Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor au intrat doar 6 specialişti: Marius Bembea, Ovidiu Burtă, Hadrian Borcea, Carmen Pantiş (care a lipsit la şedinţa de alegere a Biroului Executiv), Adrian Duşe şi Gheorghe Bumbu. Ceilalţi care au mai candidat au obţinut voturi foarte puţine. Chirurgul Florian Bodog, de pildă, fost manager la Spitalul Judeţean, a primit doar 103 voturi, situându-se pe locul 29, ortopedul Călin Hozan, fost director medical la Judeţean, a ajuns pe locul 32 (cu 99 voturi), legista Camelia Buhaş s-a situat pe locul 33 (cu 90 voturi).

Diabetologul Aurel Babeş, şi el fost manager la Judeţean, a ajuns pe locul 34 (cu 85 voturi), iar controversatul ginecolog Doru Crăiuţ pe 35 (cu 82 voturi). Chirurgul Adrian Maghiar, proprietar al Spitalului Pelican, a obţinut cele mai puţine voturi dintre toţi candidaţii, doar 25 din circa 500.