A fost prieten cu fostul premier maghiar Peter Medgyessy, a fost confident al lui Adrian Năstase şi "învârtea" din umbră mai toată politica locală. Apropiat al PSD şi al UDMR, a fost unul dintre puţinii care făceau "cărţile" cu adevărat în oraşul de pe Criş, şi nu numai.  

Filantrop convins, iubitor de artă şi colecţionar de frumos, Alexandru Mudura recunoştea fără ascunzişuri: "Eu nu sunt nici economist, nici comerciant. Adevărata mea specializare sunt femeile. Restul sunt meserii sub acoperire"...

Veste şoc

Ziua de 18 mai a început cu o veste şoc: patronul Lotus Center, Alexandru Mudura, a fost găsit fără suflare, în reşedinţa sa somptuoasă, unde a murit în somn. La cei 75 de ani, omul de afaceri părea că trecuse peste toate bolile. Fusese diagnosticat de mai mulţi ani cu cancer la prostată, operat, iar anul trecut a suferit şi o intervenţie chirurgicală pe inimă, la Munchen. Dar nu lăsa să se vadă că e bolnav, dimpotrivă, dovedea o vitalitate de invidiat.

Poate tocmai de aceea, mulţi au pus decesul neaşteptat pe seama stresului provocat de ultimul scandal în care magnatul a fost antrenat: dosarul penal deschis de DNA Oradea pe numele amicului său, Alexandru Kiss, liderul UDMR Bihor. Atât în declaraţia lapidară dată procurorilor, cât şi în comunicatele publice, Mudura a ţinut să sublinieze că nu are nicio legătură cu speţa.

Regele Kinder

Pornit de jos, după ce a plecat în Germania pe vremea comunismului, Alexandru Mudura şi-a făcut faima de "Regele Kinder" în Ungaria când a ajuns să controleze 60% din piaţa ciocolatei, prin distribuţia celebrelor ouă cu surprize. Şi-a extins, după anii 90, afacerile în varii domenii, fiind întâi de toate cunoscut ca omul care a adus pe piaţa românească produsele Ferrero. Cea mai de succes afacere a sa pare a fi Lotus Center, primul mall din vestul ţării, deschis la Oradea "din patriotism local".

A avut vise îndrăzneţe, cum ar fi proiectul grandios al unei mega-staţiuni exclusiviste, cu săli multifuncţionale, hoteluri de lux, clinici de înfrumuseţare, SPA, în valoare de 1,5 miliarde de euro, la care a fost nevoit să renunţe datorită dezinteresului municipalităţii. Oricum, Mudura a ajuns unul din cei mai puternici oameni de afaceri. În 2013, în topul Forbes figura pe locul 100 în rândul celor mai bogaţi români, cu o avere în creştere, estimată la 40 milioane de euro.

Orădeanul a promovat şi numeroase acţiuni caritabile, dintre care multe au vizat ajutarea sistemului medical. Ultima a fost licitaţia Ouălor Gigant de luna trecută, în cadrul căreia patronul Lotus a pus la bătaie zeci de mii de lei şi obiecte valoroase din colecţia sa personală pentru dotarea cu aparatură a Centrului de Intervenţie Cardio Vasculară de la Spitalul Judeţean. Mudura s-a arătat supărat de faptul că oamenii de afaceri nu mai direcţionează destui bani în scopuri caritabile, dar a acuzat şi subfinanţarea sistemului public medical.

Fără reflectoare

De altfel, la ceremonia de rămas bun, filantropia a fost cea mai pomenită calitate. Omul de afaceri a fost condus pe ultimul drum atipic: a fost incinerat miecuri, discret, la Debreţin, iar joi, accesul camerelor de luat vederi a fost interzis la ceremonia desfăşurată la Catedrala Romano-Catolică din Oradea, unde câteva sute de oameni au venit să-şi ia rămas bun, într-o atmosferă sobră şi elegantă, completată de cântecele corului bisericii, acompaniat de orgă.

Vicarul Episcopiei, Fodor Jozsef, a ţinut să arate că, dacă Biblia îndeamnă să-i dai aproapelui un pahar cu apă atunci când cere, Mudura a făcut mult mai mult. "Pe lângă acel pahar a dat şi inima lui, dragostea fraternă pe care a împărţit-o celor dragi", a spus preotul, pomenind că răposatul îşi ia rămas bun de la fiul său Alexandru jr şi soţia acestuia, de la nepoate, dar şi de la cea care i-a fost "parteneră de viaţă", Beatrice Szuhai.

"Nu o dată, în discuţiile pe care le-am avut, domnul Mudura spunea că a putut să învingă toate bolile pe care le avea datorită acestei disponibilităţi financiare pe care o avea, dar nu toţi semenii noştri îşi permit şi de aceea este de datoria noastră să-i ajutăm. Nu există spital din Oradea care să nu-i mulţumească domnului Mudura pentru tot ce a făcut", a spus şi managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, prezent, alături de alte VIP-uri, printre care şefii UDMR Bihor, secretarul de stat Pasztor Sandor sau primarul Ilie Bolojan, la o ceremonie prea modestă pentru un om atât de mare.


"Femeile sunt cea mai importantă parte a vieţii unui bărbat. Sigur că ideal ar fi să ai o singură iubire până la moarte, să găseşti partenerul tău de viaţă la bine şi la rău. Din păcate, în general nu se întâmplă aşa. Sunt perioade în care femeia te duce în rai. Când te părăseşte sau o părăseşti ajungi în iad, dar acest iad, din fericire, nu durează mult. Aşa că merită să le iubeşti, chiar dacă această iubire durează o zi, o lună, un an sau mai mulţi. Vă spun, merită să fii o zi în rai, e ceva incredibil"

Alexandru Mudura