Articolele din plastic de unică folosinţă, cum ar fi plăcile şi tacâmurile vor fi interzise în UE, ca urmare a unui proiect adoptat de Parlamentul European, anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, deputaţii europeni au adăugat pe lista plasticului interzis în UE din 2021 produse din materiale plastice oxo-degradabile, cum ar fi pungile sau ambalajele şi recipiente pentru fast-food din polistiren expandat.

De asemenea, consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există nicio alternativă, va trebui redusă de statele membre cu cel puţin 25% până în 2025. În această categorie intră, de exemplu, cutiile de burgeri de unică folosinţă, cutii de sandwich sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau îngheţate. Alte articole din plastic, cum ar fi sticlele de băutură, vor fi colectate separat şi reciclate în proporţie de 90% până în 2025.

Raportul, întocmit de Frédérique Ries (ALDE, BE), a fost adoptat cu 571 voturi pentru, 53 voturi împotrivă şi 34 abţineri, astfel că statele membre vor fi obligate să elaboreze planuri naţionale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum şi pentru reutilizarea şi reciclarea acestora.

Deputaţii europeni s-au pus de acord, ca măsurile de reducere să includă şi deşeurile produselor de tabac, în special a filtrelor de ţigară, care conţin plastic. Ele ar urma să fie reduse cu 50% până în 2025 şi cu 80% până în 2030. De asemenea, statele membre ar trebui să garanteze colectarea anuală a cel putin 50% dintre undiţele de pescuit din plastic, pierdute sau abandonate, cu un obiectiv de reciclare de cel puţin 15% până în 2025. Nu de alta, dar, undiţa de pescuit reprezintă 27% dintre deşeurile găsite pe plajele Europei, se spune într-un comunicat al PE.

Parlamentul va demara negocierile cu Consiliul, de îndată ce miniştrii UE îşi vor fi exprimat punctul de vedere asupra documentului.

Conform Comisiei Europene, mai bine de 80% din totalul deşeurilor marine este reprezentat de plastic.