Pungile de plastic de unică folosinţă vor dispărea de pe piaţă. Decizia a fost luată de specialiştii Comisiei Europene, care consideră că această soluţie poate proteja mediul înconjurător.

Vor exista însă şi efecte negative asupra economiei. Reprezentanţii industriei maselor plastice, care vor fi nevoiţi să-şi schimbe tehnologiile de producţie, spun că interzicerea pungilor de plastic ar putea atrage scumpiri la toate produsele.

Totuşi, o rezoluţie votată la jumătatea lunii ianuarie în Parlamentul European cere ca până în 2020 să fie interzise pungile de plastic de unică folosinţă, la fel şi materialele plastice periculoase, decizia făcând parte din strategia UE de a reduce deşeurile din mediul înconjurător.

O pungă de plastic lăsată în natură are nevoie de 300-400 de ani pentru a se descompune. Nici măcar după acest interval nu dispare complet, ci rămâne sub forma unor particule de plastic.

În plus, specialiştii spun că plasticul este cu atât mai greu de reciclat cu cât este mai subţire. În România, în ultimii doi ani s-au produs 520 de milioane de pungi de plastic.