Sursele aditivilor alimentari (aromatizanţi şi coloranţi)

În cea mai mare parte aditivii alimentari sunt obţinuţi prin sinteză şi mai puţin prin extracţie din materii prime naturale. Aromatizanţii alimentari sunt grupaţi în substanţe sintetice, naturale, condimente şi substanţe derivate din acestea, substanţe de aromă obţinute din materii prime naturale şi substanţe sintetice echivalente. Aromele naturale provin din diverse materii prime, putându-se recupera în timpul proceselor tehnologice.

Aromatizaţii sintetici sunt admişi numai pentru aromatizarea produselor zaharoase, de patiserie, îngheţată şi ciocolată, a margarinei, băuturilor alcoolice distilate şi a altor produse, conform normelor în vigoare.

În ceea ce priveşte colorarea produselor alimentare, aceasta se poate realiza prin trei modalităţi: folosirea de materii prime colorate, utilizarea de coloranţi naturali extraşi din alimente şi adăugarea de coloranţi sintetizaţi din materii prime nealimentare. Deşi sunt de preferat primele două procedee, industria alimentară optează pentru coloranţii sintetici, deoarece au putere mare de colorare, sunt mai ieftini decât cei naturali, se păstrează şi se întrebuinţează uşor.

Atenţie! Specialiştii în igiena alimentaţiei recomandă următoarele măsuri în folosirea coloranţilor sintetici: colorarea artificială a alimentelor să fie restrânsă cât mai mult posibil şi să nu fie autorizaţi coloranţii derivaţi din nuclee care s-au dovedit cancerigene, utilizarea coloranţilor să nu fie acceptată decât atunci când este impusă de considerente economice temeinice; nu se recomandă folosirea coloranţilor în cazul alimentelor care se consumă în stare proaspătă, este considerată fraudă întrebuinţarea coloranţilor în scopul mascării unui început de alterare, informarea consumatorilor trebuie să fie clară şi precisă când se oferă un produs colorat artificial.

Reţineţi! Prin accesibilitatea mai mare la informaţie, tot mai multă lume conştientizează rolul nefast al acestor aditivi alimentari. În România laboratoarele noastre nu sunt încă în măsură să poată detecta toţi aditivii din alimentele controlate, produsele fiind introduse pe piaţă de cele mai multe ori pe baza datelor furnizate de producător. De aceea există pe piaţa noastră atât de multe produse alimentare cu E-uri interzise, pentru care încă nu se ia nicio atitudine.