Organizaţiile mondiale de sănătate au elaborat o listă cu cei mai periculoşi aditivi prezenţi în produsele alimentare. Majoritatea ţărilor care utilizează aceşti aditivi sunt conştiente de nocivitatea lor şi efectuează demersuri legislative pentru a-i scoate de pe piaţă.

Folosirea necontrolată a aditivilor alimentari poate determina iritarea mucoaselor tubului digestiv (ca de exemplu unii conservanţi), pot forţa organismul să utilizeze unii nutrienţi (de exemplu glicocolul, metionina, cisteina, glutationul, acidul glicuronic) pentru transformarea unor aditivi în produşi nenocivi şi uşor de eliminat pe cale renală, pot induce modificări enzimatice la nivelul tubului digestiv şi în metabolism (ca de exemplu acidul formic, acidul boric, urotropina), pot inactiva unele vitamine (de exemplu bioxidul de sulf şi generatorii de bioxid de sulf inactivează vitamina B1), pot modifica flora intestinală (ca de exemplu unii conservanţi cu efecte antiseptice sau antibiotice), pot determina stări alergice (tartrazina) sau efect methemoglobinizant şi formare de nitrosamine (azotaţii, azotiţii) şi posibile efecte cancerigene şi teratogene (au fost suspectaţi coloranţii sintetici).

Atenţie! E-uri cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 330. E-uri periculoase: E 102, E 120, E 124, E 153, E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 232, E 250, E 251, E 252, E 311, E 312, E 407, E 450. Este foarte importantă etichetarea corectă a produselor alimentare, pentru informarea consumatorilor. De aceea trebuie să citim cu mare atenţie etichetele produselor pe care le cumpărăm şi să renunţăm la cele care conţin mai multe E-uri, în general şi cele periculoase şi/sau cancerigene, în special.

Reţineţi! Nu se poate neglija riscul creşterii consumului alimentelor modificate prin adaosul de aditivi. Aceste alimente sunt atrăgătoare şi predispun la un consum exagerat, apărând riscul de obezitate, dislipidemii, ateroscleroză, hipertensiune arterială, diabet zaharat, accidente vasculare etc. Sfaturile majorităţii specialiştilor nutriţionişti sunt de a ne reîntoarce la dietele simple şi naturale utilizate de bunicii noştri!