Preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a anunţat, joi, că a fost adjudecată licitaţia pentru finalizarea viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, lucrările urmând să fie executate, contra sumei de 6 milioane lei, de firma Euras din Satu Mare, cea care a reabilitat şi clădirea Teatrului din Oradea.

Muzeu la puricat

Aceasta a fost cea de-a patra licitaţie organizată pentru finalizarea lucrărilor pe str. Armatei Române nr. 1. "Au existat şase oferte financiare, iar câştigătoare a fost declarată cea mai avantajoasă dintre ele, aceasta neavând probleme de ordin tehnic. Valoarea lucrărilor fusese evaluată la 7,3 milioane lei şi vor fi executate până la urmă cu 6 milioane lei", a declarat preşedintele CJ Bihor. Pe lângă Euras, la licitaţie au mai participat Axa Reconst Sighetu Marmaţiei, Paulus Ploieşti, Constructorul Sălard, Trameco (parte a grupului Selina) şi Castrum Tim Timişoara.

După cum se ştie, din 2010, când a început conflictul dintre Consiliul Judeţean Bihor şi compania Selina, cea care a câştigat iniţial contractul pentru reabilitarea clădirii din strada Armatei Române nr. 1, aici nu au mai fost executate lucrări. De asemenea, vechea conducere a CJ a refuzat o perioadă lungă să le recepţioneze pe cele deja efectuate, deşi, în 2012, Selina a câştigat acest drept în instanţă.

În perioada următoare, după cum a anunţat noul preşedinte al CJ, reprezentanţii Direcţiei Tehnice împreună cu cei ai Selina vor parcurge toate lucrările deja executate şi vor întocmi un proces verbal de predare-primire a acestora. "Situaţia este una complexă, acolo sunt 2.880 de articole de deviz, se va munci zi şi noapte. Nu mă interesează şi dacă se mută toţi angajaţii de la Tehnic şi Economic în Muzeu, vreau ca în dimineaţa zilei de 8 august să putem începe lucrările", a declarat Pasztor.

Acesta a spus că, în cazul în care nu vor exista probleme mari, instituţia pe care o conduce va returna – aşa cum prevede legea – 70% din garanţia de 2.000.000 lei depusă la iniţierea lucrărilor de Selina.

Lucrări de detaliu

În conferinţa de joi, Pasztor a vorbit despre starea actuală a clădirii din strada Armatei Române, despre care a spus că arată mai bine decât se aştepta după şase ani în care proiectul a fost, practic, abandonat.

"Structura clădirii, interior şi exterior, este pusă la punct. Toate lucrările interne, de tencuială, de zugrăvit, de finisaj sunt terminate, în afară de intrarea principală şi casa scării aferentă acesteia. Sunt nişte săli mari foarte frumoase acolo. Şarpanta e terminată, instalaţiile în bună parte există, cele de iluminat nu sunt montate, dar sunt pe stoc. Lifturile sunt montate, dar de şase ani s-au schimbat legile funcţionării acestora şi vor trebui bani în plus să ne adptăm normativelor", a spus preşedintele CJ Bihor.

În contractul nou, firma Euras din Satu Mare va trebui să realizeze pardoselile cu parchet şi tarchet, să finalizeze sistemul de climatizare, să amenajeze sistemele de semnalizare şi stingere incendii, instalaţiile informatice, de telefonie şi televiziune. De asemenea, trebuie reabilitată casa scării, făcute unele compartimentări interioare şi amplasate platforme pentru persoane cu handicap. În plus, conform contractului, firma se va ocupa de amenajarea curţii şi împrejumuirii noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Mobilierul, mai târziu

Potrivit lui Pasztor, firma are la dispoziţie opt luni să finalizeze lucrarea, însă – în urma unor discuţii – şi-a luat angajamentul de a termina în circa şase luni. "În primăvară vrem ca deja Muzeul să se poată muta acolo", a spus acesta.

În contract, însă, nu a fost inclusă şi mobilarea noului sediu, conducerea CJ Bihor stabilind că instituţia muzeală se va instala, în primă fază, cu mobilierul vechi. "Mi-am luat angajamentul că Consiliul Judeţean va depune un proiect pe fonduri europene pentru echiparea muzeului cu mobilier", a declarat Pasztor.

În acest context, însă, Pasztor Sandor a dezvăluit că a discutat cu directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, spunându-i acestuia că, după mutarea în noul sediu, instituţia trebuie să-şi tripleze încasările. "Astăzi, veniturile proprii ale Muzeului reprezintă doar 8-9% din bugetul instituţiei. Am discutat cu domnul Chiriac şi trebuie cel puţin să tripleze acest procent. Trebuie să se creeze activităţi, expoziţii, orice posibilităţi pentru a aduce venituri", a precizat liderul CJ.

În timpul conferinţei de presă, noul preşedinte al CJ Bihor a spus că, în ciuda faptului că situaţia reabilitării clădirii din str. Armatei Române este una complicată, aceasta poate fi rezolvată, lăsând totodată să se înţeleagă că fosta conducere nu a fost interesată atât de soluţionarea problemei, ci să ducă un război cu firma constructoare, Selina.

Citeşte şi: Muzeul Ţării Crişurilor trebuie să elibereze o parte din Palatul Baroc până la sfârşitul lunii