După patru zile de la descinderea cu jandarmi la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, într-un dosar ce vizează fapte de corupție în care sunt anchetate mai multe angajate, procurorii DNA au „săltat-o” și pe una dintre șefele instituției. Inspectoarea șefă adjunctă Nadia Racz a fost reținută, vineri, sub acuzația că lua mită, între 2.000 și 4.000 lei, de la firmele prinse cu angajați „la negru”, pentru a nu le amenda. În dosar, au mai fost reținute trei subordonate...

Racz, a patra reținută

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 octombrie 2023, a suspectei Racz Nadia Florentina, inspector-şef adjunct al Inspectoratului  Teritorial  de  Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită”, a anunțat vineri seară Biroul de Informare și Relații Publice.

Comunicatul DNA precizează că procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile și față de alte trei angajate ale ITM Bihor, Daniela Viorica Hriscu, Natalia Mărioara Floruța și Aurica Buhaș.

Două dintre acestea au fost reținute marți, 18 octombrie, când, așa cum BIHOREANUL a relatat, procurorii au percheziționat sediul ITM Bihor, iar cea de-a treia vineri, odată cu inspectoarea șefă adjunctă Nadia Racz.

La fel ca Racz, care răspundea de controalele pe linia relațiilor de muncă, și cele trei funcționare, care activau în cadrul Serviciului Control Relații de Muncă, sunt suspectate tot de luare de mită.

Șpăgi contra muncă la negru

Potrivit comunicatului DNA, procurorii anticorupție din Oradea au indicii că „în perioada 14 februarie 2022 - 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale, suspecta Racz Nadia Florentina și celelalte trei inculpate, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei”.

Șpăgile ar fi fost pretinse și primite de cele patru pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale prevăzute de Codul Muncii pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru”, adică „primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat”.

„Suspectei și celor trei inculpate li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile”, mai precizează DNA, adăugând că procurorii au beneficiat în anchetă de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Șefă de două decenii

Nadia Racz este inspectoare șefă adjunctă a ITM Bihor de la mijlocul anilor 2000, cu o scurtă întrerupere între anii 2009-2011.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, înregistrată în luna martie a acestui an, în cursul anului trecut a încasat de la ITM venituri de 113.713 lei, din care 43.340 lei în urma unor procese intentate pentru sporuri de confidențialitate, dar și pentru a obține o salarizare la limita superioară.

Șefa adjunctă a ITM Bihor deține o casă de locuit în Oradea, cu o suprafață de 240 mp, terenuri intravilane de 5.944 mp, asta după ce a vândut alte două terenuri intravilane, obținând astfel 55.000 euro.

De asemenea, Racz deține și două autoturisme Mercedes, precum și acțiuni la o firmă. Pe de altă parte, Racz are și de rambursat un credit de 98.000 lei contractat în urmă cu doi ani și scadent în 2025.

Cu soț în Poliție

În ce o privește pe inspectoarea Aurica Buhaș, aceasta a avut anul trecut un venit declarat de 61.956 lei din salarii, plus 40.773 lei din hotărâri judecătorești, tot pentru „suplimentarea” acestora. Femeia deține un apartament de bloc, terenuri de 1.200 mp în Oradea și Cihei, precum și un Opel, având totodată de achitat credite de 113.660 lei pe care trebuie să le stingă până în anul 2042.

Inspectoarea Daniela Hriscu a fost plătită anul trecut cu 76.642 lei, obținând în plus încă 44.864 lei prin hotărâri judecătorești. Împreună cu soțul, angajat al Poliției Bihor, funcționara deține o casă în Oradea și terenuri agricole de 15.119 mp moștenite, în localitatea Voivozi, plus o Dacie Logan și un Audi, anul trecut obținând 94.000 euro din vânzarea unui apartament.

În fine, inspectoarea Natalia Floruța a încasat anul trecut salarii de 62.038 lei și încă 45.287 lei în urma unor procese intentate ITM Bihor. Împreună cu soțul, deține un apartament în Oradea și o casă în Hidișelu de Sus, ambele dobândite prin cumpărare, plus un teren intravilan de 2.638 mp, tot în Hidișelu de Sus, precum și un autoturism Opel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!