Amelia Chiană, o adolescentă din Oradea în vârstă de 17 ani, a reprezentat România în cadrul evenimentului dedicat Zilei anuale a Drepturilor Copilului, organizat vineri de Consiliul Drepturilor Omului al Organizației Națiunlor Unite (ONU). Tânăra, primul copil din țara noastră care a participat la o asemenea întâlnire, a vorbit despre importanţa respectării minorilor în spaţiul online.

Anunţul a fost făcut public vineri pe pagina de Facebook a UNICEF România, care a detaliat că Amelia Chiană este membră în Boardul Copiilor, o organizaţie sprijinită de UNICEF, având rolul de a ajuta copiii în luarea deciziilor importante din viața și comunitatea lor. 

Şedinţa organizată de Consiliul Drepturilor Omului al ONU, un organism subsidiar Adunării Generale a ONU, s-a desfășurat online, pe Zoom, reunind zeci de participanți din mai multe țări ale lumii.

"Copiii sunt ființe umane vulnerabile, iar statul trebuie să aibă grijă pentru ca ei să nu fie vătămați. Trebuie să protejăm mai bine generația viitoare. Astăzi, avem nevoie mai mult ca oricând să protejăm tinerele generaţii. Nu vorbesc doar din perspectiva unui simplu invitat, ci din perspectiva unui copil care creşte într-o eră digitală. Vă rugăm să ne ascultaţi! Statele ar trebui să se asigure că atât copiii cât şi părinţii deţin competenţe media. Este dreptul copiilor de a fi respectaţi pe toate platformele digitale la care aceştia au acces. Şi este nevoie să colaborăm cu toţii în privinţa acestui aspect şi să ne asigurăm că recomandările Consiliului sunt implementate de către toate statele, începând de astăzi", a spus adolescenta în discursul ei.

Contactată de BIHOREANUL, Amelia a povestit, vineri seară, că este singurul copil din România care a participat la o asemenea întâlnire.

Discursul ei, care a trebuit să se încadreze în 2 minute, a fost selectat de UNICEF şi de Ministerul Afacerilor Externe, la concurență cu altele din țară.

„UNICEF ne-a transmis că delegatul României din cadrul ONU nu va vorbi la această întâlnire, ci va ceda locul unui copil din ţară. Ni s-a spus să pregătim discursuri în care să scriem ce am vrea noi să le transmitem reprezentanților statelor membre ale ONU. Eu eram interesată de acest subiect, aşa că am lucrat cu pasiune la el. Săptămâna aceasta am aflat că lucrarea mea a fost selectată", a detaliat, pentru BIHOREANUL, adolescenta orădeană.

Amelia este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, este membră în Boardul Copiilor susținut de UNICEF, dar şi în Centrul Filia, o organizaţie feministă din Bucureşti, care luptă pentru egalitatea de şanse şi respectarea femeilor în societate.

Orădeanca face şi planorism, în cadrul cursurilor organizate de Aeroclubul României, și își dorește să urmeze o carieră în Drept. 

Vezi mai jos discursul ei!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!