Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi partenerul ei principal, Teatrul Regina Maria, anunţă premiera spectacolului "Nişte zile ciudate", de Elise Wilk, în regia lui Rareş Budileanu. Spectacolul a luat naştere în cadrul proiectului "Invizibili", proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Povestea unei prietenii

Potrivit organizatorilor, "Invizibili" este un proiect care îşi propune să vorbească despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor.

Scopul spectacolului este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere: confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie; introversia şi comunicarea fragmentară.

În prima etapă a proiectului, au fost intervievaţi adolescenţi, prin intermediul unor formulare online care le-au asigurat anonimatul. Pornind de la răspunsurile lor, şi de la documentările directe pe care le-au realizat partenerii proiectului, dramaturgul Elise Wilk a creat un text dramatic ficţionalizat pe care l-a numit "Nişte zile ciudate". 

"Nişte zile ciudate spune povestea unei prietenii dintre doi tineri foarte diferiţi care străbat împreună şase dintre cei mai complicaţi ani din viaţa unui om. Adică adolescenţa, care e o înşiruire de zile ciudate. Frumoase şi în acelaşi timp pline de spaime. Cel mai dificil obstacol pe care îl are de trecut prietenia celor doi este depresia de care suferă unul dintre ei. Nişte zile ciudate vorbeşte despre tristeţe, despre relaţii şi prima iubire, despre părinţi şi copii şi, mai ales, despre nevoia de a fi acceptat şi iubit", spune Elise Wilk. 

"Să nu fim singuri..."

Spectacolul este montat la Oradea de regizorul Rareş Budileanu. "Cum facem să nu fim singuri într-o lume însingurată? În această lume încercăm să-i auzim, să-i vedem, să-i ascultăm, să le creăm un loc în care Nişte zile ciudate să se transforme în zile normale…", transmite acesta. 

Din distribuţie fac parte actorii: Giorgiana Coman; David Constantinescu; George Dometi, Eugen Neag, Alina Leonte şi Denisa Vlad. Scenografia este semnată de Mădălina Baciu. Şi pentru că este un spectacol dedicat adolescenţilor, trainerul Adrian Ştefănuţi a susţinut workshopuri de actorie pentru adolescenţi, în cadrul Centrului Cultural Carei. Rezultatul - o surpriză - va fi prezentat în cadrul unei videoproiecţii care va rula înaintea reprezentaţiei. 

Proiectul "Invizibili" se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaş, consilier şcolar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicul, după fiecare reprezentaţie, în cadrul unor sesiuni de Q&A. 

Premiera va avea loc sâmbătă, 10 iulie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Intarea este liberă şi se realizează pe baza unor rezervări care se pot face fie prin mail, la adresa contact.invizibili@gmail.com, sau telefonic, la Agenţia Teatrului Regina Maria.

Din septembrie, când liceenii, publicul ţintă al proiectului, se întorc din vacanţă, spectacolul va porni în turneu în Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Carei şi Zalău, graţie sprijinului oferit de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociaţia Pro Teatru Zalău, Asociaţia Incubator 13 şi MiniReactor Cluj. Spectacolul va intra apoi în repertoriul Teatrului Regina Maria.