De Ziua Foştilor Deţinuţi Politic, marţi, cercetătoarea Cristina Puşcaş a lansat, alături de două studente de la Universitatea din Oradea, proiectul "Uitarea înseamnă o nouă condamnare". Acesta curpinde o serie de documentare filmate ce vor prezenta poveştile terifiante ale deţinuţilor politic din timpul comunismului. 

Potrivit unui comunicat transmis de inițiatoare, proiectul "Uitarea înseamnă o nouă condamnare" urmăreşte, timp de zece episoade, să aducă în spaţiul public mărturiile şi poveştile foştilor deţinuţi politic bihoreni care au trecut prin ororile Gulagului românesc din perioada comunistă.

Primul episod, "Adolescentul în zeghe" (video jos), îl are ca protagonist pe beiuşeanul Traian Bodea, arestat la vârsta de 15 ani şi plimbat prin mai multe închisori din ţară.

"Reacţia de revoltă a liceanului din Beiuş a survenit pe fondul revoluţiei din Budapesta, care a izbucnit pe 23 octombrie 1956, când studenţii maghiari au ieşit paşnic pe străzi, însă revolta lor a fost înăbuşită în sânge de trupele sovietice. Tânărul a scris 14 manifeste (foto jos) pe care le-a lipit în mai multe locuri din Beiuş. A doua zi a fost arestat, ulterior fiind condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare. Traian Bodea a trecut prin închisorile Oradea, Cluj, Aiud, Ocnele-Mari şi Mărgineni", se arată în comunicat.

Episoadele următoare vor apărea în fiecare primă zi de sâmbătă din fiecare lună.

În următorul episod, care va fi publicat în 3 aprilie, curioşii vor afla povestea lui Vasile Rus, un elev bihorean arestat pentru că făcea parte din organizaţia "România independentă", iar de 1 mai va fi publicat documentarul despre Mircea Tulvan, un bihorean din Vaşcău care a fost arestat în perioada în care era student la Bucureşti. Cel din urmă a făcut închisoare în Piteşti, trecând prin procesul sinistru de „spălare a creierelor”.  

Echipa proiectului este formată din cercetătoarea Cristina Liana Puşcaş, Ana-Maria Borz, studentă la Istorie, şi Andreea Bot, studentă la Jurnalism, ambele la Universitatea din Oradea.