Mai e puţin şi începe campania. În curând ni se va proiecta pe toate ecranele minţii filmul "România Perfectă", produs de partidul X, cu candidatul Y în rol principal şi cu sforarul Z în rol de regizor. Va fi o combinaţie mortală de zâmbete seducătoare, bătăi prietenoase pe spate cu prostimea, vise erotice cu reîntregirea teritorială, erecţii economice şi happy-enduri lăcrimoase. Va fi cel mai frumos film produs vreodată în România, cu acces gratuit pentru toată lumea. Vei fi invitat politicos în sală, ţi se va pune în braţe punga de popcorn şi paiul de cola în gură, pentru că "tu, iubit alegător, meriţi tot ce e mai bun".

Va fi campania electorală de anul acesta altfel? Mă îndoiesc. Atât timp cât publicul e acelaşi, de ce s-ar schimba o reţetă de succes? Politicienii nu ne iau de proşti, aşa cum ne auto-victimizăm de 25 de ani, ci, pur şi simplu, îşi adaptează discursul la nivelul de cunoştinţe al electoratului. Dacă nouă ne plac mititeii cu muştar, nu există nicio şansă de a fi seduşi ideologic cu caviar de beluga, foie gras caramelizat ori file de somon tasmanian. Tare mi-e teamă că şi anul acesta se va vota tot pe bază de ciolan cu fasole şi striptease politic la TV, în prime time.

Am o rugăminte la tine, alegătorule! Dacă ştii ce înseamnă stânga, dreapta sau centru în politică, dacă ai idee ce este o doctrină, dacă poţi să faci diferenţa între un nechezat imberb şi o declaraţie politică, între o golănie de cartier şi o luare de cuvânt în Parlament, atunci te rog ceva: adoptă un prost pentru o zi! Adoptă-l pe unul care nu ştie ce înseamnă iniţialele unui partid sau cu ce ocazie se îmbată de Crăciun, pe unul care votează exclusiv pe bază de instincte primare şi ştampilează fiindcă "nu-i băiat rău, doar nu mi-a furat nimic din buzunar!".

Întreabă-l care e diferenţa între un deputat şi un primar, între Guvern şi Parlament, iar dacă nu ştie, strânge-l cât mai tare în braţe în 11 decembrie! Ţine-l ocupat în ziua alegerilor, dă-i să bea bere, cumpără-i seminţe, pune-i un film cu bătăi, fă-i "Cucu, bau!", fă orice, doar ţine-l ocupat. Nu-l lăsa să ajungă în secţia de votare! Nu-l lăsa să decidă pentru tine! Iar după ce adoarme, fugi iute şi votează!

Probabil că dacă prostimii needucate politic i s-ar interzice accesul la urne, candidaţii îşi vor schimba şi ei discursurile şi mesajul electoral. Cu timpul, nu-şi vor mai confunda alegătorii cu publicul de circ, ăla care aplaudă fericit când leul sare prin foc sau când foca bate din aripioare. Fireşte, adopţia de mai sus nu garantează că ne va fi mai bine în următorii 4 ani. Dar, dacă e să suferim în continuare, măcar să ştim că e vina noastră, a celor care gândim, nu a celor care se închină la sticla cu ulei, la punga cu zahăr sau la racla cu moaştele lui Ceauşescu.