Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, fiind celebrată de creştinii ortodocşi în fiecare an pe 15 august. 

Peste 2,2 milioane de români își serbează numele în această zi. Cu toate că potrivit dogmei pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani” pentru că, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria pentru români Sfânta Maria Mare este totuşi un motiv de bucurie şi transmit mesaje, urări şi felicitări de Sfânta Maria celor dragi.

Potrivit Adevărul.ro, pentru această zi, credincioşii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune.

În unele zone ale țării, bărbaţii schimbă pălăria cu căciula De Sfânta Marie Mare, există numeroase obiceiuri ce sunt păstrate cu sfinţenie din bătrâni.

Pe 15 august, femeile merg la biserică pentru a duce fructe, care să fie sfințite, iar apoi să fie date de pomană, în numele morților, iar apoi trec prin cimitir să tămâieze mormintele.

Ţăranii care aveau vii mari  tocmeau, la jumătatea lui august, pândarii pentru păzit viile. Din acest moment se  interziceau şi  scăldatul în apa râurilor,  spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă.

Tot de Sfântă Mărie, se deschide sezonul nunţilor, care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului.

În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două Sântămării (pe 8 septembrie se sărbătorește Sfântă Măria Mică) se considera timpul optim pentru semănăturile de toamnă.

Pe 15 august se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că astfel vor dobândi virtuţi tămăduitoare. În familiile cu fete de măritat, icoana este "spălată" cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste. De Sfânta Maria se culege năvalnicul, o plantă care trăieşte în păduri, în locuri ascunse cunoascute doar de femeile în vârstă. Planta este dăruită fetelor pentru a avea norocul să întâlnească un băiat gospodar şi iubitor, mai scrie Adevărul. 

În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate.

Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră.

Tot pe 15 august, în România se sărbătorește Ziua Marinei.

Citiți și: ”800 de poliţişti bihoreni, la muncă în minivacanţa de Sfântă Mărie