Parcarea de pe str. Braşovului a început să prindă contur. În aceste zile, urmează să fie finalizată structura din beton a terasei, după care urmează realizarea structurilor din metal ale acoperişului. În prezent, stadiul fizic de realizare a structurii de rezistenţă a ajuns la 90%. Lucrările sunt în grafic şi sunt speranţe să fie finalizate la finalul lunii octombrie, termenul de execuţie fiind noiembrie 2020. 

"În aceste zile se lucrează la structura din beton a terasei, mai exact se toarnă beton pe casa scării şi sunt construiţi parapeţii. Etapa aceasta estimăm că se va încheia săptămâna viitoare, în jurul datei de 10-11 august", precizează directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica. 

În paralel, sunt derulate lucrări pe partea de instalaţii interioare, pentru hidranţi, instalaţii electrice de curenţi tari, slabi şi semnalizare, finisaje pe casa scărilor şi în spaţiile tehnice, precum şi finisaje la pardoseli (montat gresie etc.). 

Parcarea de pe str. Braşovului, situată între Spitalul Militar şi magazinul Crişul, este prevăzută cu 395 de locuri de parcare, dintre care 4 pentru persoanele cu dizabilităţi. Suprafaţa construită a viitoarei parcări are o arie de 2.142 mp, în timp ce suprafaţa utilă ajunge la 7.740 mp. 

Construcţia va avea cinci niveluri supraterane: un demisol, parter, trei etaje de parcare şi o terasă. La etajul 2, este prevăzut un acces pietonal, printr-o pasarelă supraterană peste strada Braşovului, care a fost deja montată, fiind conectată cu magazinul Crişul. Costurile pasarelei sunt suportate de către firma care administrează centrul comercial. 

"Intrarea şi ieşirea din parcare se va face din strada Braşovului, prin amenajarea a două benzi suplimentare. Accesul pietonal la parcare va fi dinspre strada Braşovului, prin intermediul a două intrări, ambele dotate cu câte un ascensor având o capacitate de 8 persoane. Funcţional, parcarea este împărţită în 11 sectoare corespunzătoare fiecărui seminivel, unul fiind la demisol, celelalte, la parter, eraje şi terasă. La nivelul parter se află punctul de control şi barierele pentru intrare-ieşire", mai menţionează Liviu Andrica.

Valoarea parcării este de 15,5 milioane lei, fără TVA, finanţarea lucrărilor fiind asigurată de către Administraţia Domeniului Public SA Oradea.

Loredana Buz
consilier relaţii publice ADP Oradea