După ce, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit marţi, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat că 21 de copaci au fost tăiaţi ilegal în cimitirul municipal, Administraţia Domeniului Public Oradea a făcut primele precizări publice, printr-o "informare de presă" transmisă joi în numele conducerii societăţii, fără ca documentul să fie semnat de o persoană anume.

Documentul se doreşte o justificare pentru tăierile de copaci, însă nu reuşeşte decât să scoată la iveală un raţionament deloc ecologist: ADP Oradea o ordonat tăierea arborilor preventiv pentru ca aceştia să nu crească prea mari şi, astfel, costurile de tăiere să fie mai ridicate!

"Ţinând cont de faptul că tăierea unui arbore matur se poate realiza, în condiţii de siguranţă, doar de către echipe specializate de alpinişti utilitari, iar costurile unei astfel de intervenţii se ridică la circa 2.500-2.800 de lei per arbore, s-a luat decizia tăierii arborilor aflaţi pe sau lângă monumentele funerare, înainte ca aceştia să atingă dimensiuni care nu permit realizarea acestei activităţi cu personalul propriu al Cimitirului", se arată în documentul cu pricina.

În opinia conducerii ADP Oradea, toţi copacii dintre morminte trebuie tăiaţi, deoarece produc daune monumentelor funerare. De altfel, directorul societăţii, Liviu Andrica, a precizat explicit, vinerea trecută, într-o conferinţă de presă, că 200 de copaci vor dispărea din cimitir, tăiaţi de muncitorii ADP, din acest motiv.

"Toate tăierile de arbori au fost realizate în urma solicitărilor depuse de către aparţinători, care reclamau faptul că aceştia erau poziţionaţi pe sau lângă monumentele funerare, provocând daune acestora", se mai arată în informarea de presă transmisă de ADP Oradea. Societatea nu precizează, însă, concret câte solicitări a înregistrat ori când anume a primit aceste reclamaţii.

În schimb, comunicatul susţine că toţi copacii dintre morminte – numeroşi în cimitirul municipal – contravin regulamentului de funcţionare al cimitirului, votat în 2012 de Consiliul Local Oradea, care interzice plantarea de arbori pe sau lângă monumentele funerare, "tocmai în vederea prevenirii unor posibile daune", dar nu face vorbire despre cei existenţi deja.

ADP nu răspunde la cea mai importantă întrebare care se pune, şi anume de ce nu a respectat ADP Oradea legea şi nu a solicitat autorizaţiile necesare pentru tăierea arborilor. În schimb, înşiră promisiunea că va demara "un amplu proces de plantare de arbori" pe marginea aleilor din cimitir.

Şi această informaţie a mai fost prezentată de Andrica, vinerea trecută, în conferinţă de presă, directorul arătând că în această primăvară se vor sădi 400 de puieţi de platin în cimitir. Puieţi care vor ajunge, însă, la dimensiunile celor tăiaţi cu atâta uşurinţă în zeci de ani...