La Grădina Zoologică din Oradea a avut loc sâmbătă, 5 octombrie a.c., cea de-a XVIII-a ediție a Zilei Părinților Adoptivi. În ciuda vremii mai puțin prietenoase, „părinții” au dat dovadă de maximă responsabilitate, venind în număr mare la întâlnirea devenită deja tradiție. 

Ca de fiecare dată, mulți dintre oaspeții noștri au venit de la mare depărtare, unii călătorind, și nu pentru prima oară, aproape 15 ore cu trenul, de la București la Oradea, doar pentru a petrece câteva ore în compania animalului adoptat. 

„Băiatul meu este foarte pasionat de animale în general și de capibara în special. A căutat la toate grădinile zoologice din țară și a găsit capibara doar la Oradea. Așa am aflat de acest program de adopții și de ceva vreme venim de două ori pe an la Oradea, pentru acest eveniment”, spune mama lui Tudor, elev în clasa a IX-a la un profil de Științele naturii. 

Tot din București a venit și Gabriela Ardelean, pentru a-și îmbrățișa simpaticul asin, pe nume Aris, la a cărui naștere a fost chiar martoră. 

Printre părinții adoptivi se numără și familia Moldovan, din Oradea, care a întocmit nu mai puțin de 5 adopții, în numele celor doi părinți și al celor trei copilași, cu toții fiind prezenți la evenimentul de sâmbătă. 

În prezent, în programul de adopții de la Grădina Zoologică Oradea sunt înscriși 60 de părinți adoptivi din Oradea și mai multe localități din țară, cum ar fi: Timișoara, Baia Mare, Arad, Zalău, Cluj Napoca, Brașov, București etc. De menționat că sunt persoane care au adoptat câte cinci, patru sau trei animale. Cele mai adoptate animale sunt capibara, tigrii siberieni, suricatele, lemurii, leul, lupii arctici, asinul, poneiul etc. 

„A fost o zi cu multe emoții, trăiri unice, pe care Andrei le va împărtăși bunicilor, colegilor, prietenilor. Abia așteaptă să povestească la școală despre această experiență de neuitat”, mărturisește Izabela, mama lui Andrei, și el părinte adoptiv al capibarei.

Perioada pentru care se încheie adopția este de un an, iar suma achitată este de 200 lei pentru persoanele fizice și 500 lei în cazul persoanelor juridice. Părinții adoptivi primesc în schimb un certificat de adopție, un magnet cadou, un magnet expus pe panoul de la intrare, precum și intrare gratuită o dată pe lună, timp de un an. De asemenea, pot alege un nume pentru animalul adoptat. 

Loredana Buz
Consilier relații publice ADP Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!