Hingherii de la Adăpostul Grivei, din subordinea Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, vor prinde şi câinii vagabonzi din comuna Sânmartin.

"Cei din Sânmartin ne-au solicitat ajutorul. Cred că ar fi mai bine ca în zona limitrofă să ne ocupăm noi de câini. Nu am dovezi, dar nu cred că operatori din alte judeţe chiar duc câinii prinşi pe străzi până la adăposturile din judeţele lor", a declarat directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, pentru BIHOREANUL.

Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Oradea prevede faptul că în Adăpostul Grivei pot fi duşi şi câinii fără stăpân "din unităţile administrativ-teritorial vecine, în condiţiile încheierii unor acorduri între serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Oradea şi unităţile administrativ-teritoriale vecine".

"Având în vedere că o parte dintre aceşti câini vin pe teritoriul oraşului nostru, avem tot interesul să ne extindem activitatea", a afirmat primarul Ilie Bolojan, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea şedinţei ordinare de Consiliu Local.

În cadrul acesteia, aleşii orădenilor a aprobat, cu unanimitate de voturi, tarifele pe care serviciul de ecarisaj le va practica pentru prinderea patrupedelor de pe străzile din localităţile limitrofe.

ADP Oradea va taxa comunele cu 2 lei pe kilometru la capitolul cheltuieli pentru deplasarea autovehiculului, 47 de lei cheltuieli de manoperă (şofer, doi îngrijitori), 187 de lei pe câine pentru cheltuielile materiale şi proceduri medicale (substanţe şi materiale necesare prinderii, microcipare, vaccinare, deparazitare, eutanasiere, taxă predare Protan), 2 lei pe câine, pe zi, pentru pentru cazarea şi hrana acestora în Adăpostul Grivei. Tarifele includ TVA.

"Decontarea serviciilor prestate se va face prin emiterea unei facturi lunare, întocmită pe baza situaţiilor zilnice privind numărul de kilometri parcurşi, numărul de ore prestate şi numărul de câini capturaţi din localitatea respectivă", se arată în proiectul aprobat de consilierii locali.

La ora actuală, în Adăpostul Grivei sunt 42 de câini vagabonzi, după ce luna aceasta asociaţia SOS Dogs a adoptat 12, iar alţi bihoreni au luat acasă 8 câini.