Istoricul şi jurnalistul Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naţionale a României, este invitatul unei noi ediţii a "Colocviilor Muzeului Ţării Crişurilor" din Oradea. 

Evenimentul va avea loc pe 16 martie, de la ora 17, în sala de conferinţe a sediului MŢC din strada Armatei Române nr. 1. "Va cuprinde două momente de înaltă ţinută: conferinţa "Constanţe istorice şi rupturi generaţionale. Scrierea şi rescrierea istoriei sub ochii noştri", susţinută de prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, urmată, la ora 18.00, de lansarea cărţii A fost odată ca niciodată Partidul Comunist Român. 1921-2021. Pentru o istorie dezinhibată a "viitorului luminos", al cărei editor este prof. univ. dr. Adrian Cioroianu", se arată în invitaţia la eveniment transmisă de instituţie. 

Volumul, publicat la Editura Polirom în 2021, a fost realizat la împlinirea unui secol de la crearea Partidului Comunist Român şi propune o amplă reconstituire a începuturilor fenomenului care a determinat într-o manieră covârşitoare traiectoria istorică a României în ultimul secol.

Autorii textelor reunite în volum au reuşit să valorifice un important material documentar reuşind astfel să prezinte atât imaginea generală a mişcării comuniste, dar şi o aplecare detaliată asupra modului în care extrema stângă şi-a construit identitatea, mecanismele şi concepţiile.

"Miza cărţii este să prezinte pe baza arhivelor o parte din istoria şi biografiile, cît mai reale, ale comuniştilor români ce activau în perioada interbelică sau în primii ani ai războiului. Mai precis, ne-au interesat procesele lor - adică întîlnirile lor (nedorite) cu sistemul de justiţie românesc, în faţa căruia cu toţii erau pasibili de un păcat originar: a fi comunist în anii 1930 sau la începutul anilor 1940 însemna a fi un admirator al satrapului Stalin de la Kremlin. Spre stupefacţia şi neplăcerea justiţiei româneşti - ca şi spre potenţiala noastră uimire dezagreabilă astăzi -, astfel de admiratori au existat in România." (Adrian Cioroianu).

Moderatorul manifestării va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, istoric şi manager interimar al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Intrarea la colocviu este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Adrian Cioroianu - istoric, jurnalist, eseist şi om politic român - este în prezent Profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Manager al Bibliotecii Naţionale a României şi ambasador al României pe lângă UNESCO.

A absolvit în 1993 Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, apoi Universitatea Laval din Canada, unde a obţinut masteratul (1997) şi doctoratul (2002).

În 1998 a devenit redactor la revista Dilema, iar în perioada cuprinsă între anii 2000 şi 2004 a fost implicat în producţia de programe de televiziune pentru posturile TVR1, Realitatea TV şi Pax TV.

În calitate de om politic a fost ales în Senatul României şi Parlamentul European, fiind numit în anul 2007 Ministru al Afacerilor Externe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!