De aproape două săptămâni, trei cadre didactice ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie dau explicaţii procurorilor despre şpăgi cerute studenţilor. De ce n-au învăţat nimic din scandalul ex-prodecanului lor Constantin Romanul, săltat acum trei ani tot pentru "şpagatită cronică"? "Lumea uită repede", crede decanul FMF, profesorul Adrian Maghiar.

Deşi n-o spune direct, probabil decanul ar fi preferat ca şi celelalte scandaluri să fie date uitării la fel de repede. Împreună cu fratele său, fostul rector Doru Maghiar, încă poartă stigmatul "clanului" care a dat Universităţii reputaţia de "Sorbonică" după ce, alături de tatăl lor, defunctul Teodor Maghiar, au fost trimişi în judecată pentru că au "legitimat" medicinişti cu diplome false.

În interviul acordat acum BIHOREANULUI Adrian Maghiar afirmă că îşi consideră familia nedreptăţită, mai ales de această publicaţie, pentru că nu i-au fost contabilizate şi faptele bune, explicând şi de ce şi-a dorit şefia FMF: pentru a dovedi că este respectat de colegi.

"La miere mulţi îşi bagă degetul"

În ultimele două săptămâni, două cadre didactice de la FMF, Adriana Pirte şi Camelia Dalai, au ajuns în arestul Poliţiei, pentru că luau şpăgi de la studenţi, iar doctorul Ioan Magyar a fost percheziţionat pe acelaşi motiv. De ce această "epidemie de mită" la facultate?

Nu ştiu dacă e bine să-i zicem epidemie. Recunosc, nu ştiu de ce s-a întâmplat să fie aceste cazuri, mai ales că avem nişte antecedente cu profesorul Romanul. Dar vă garantez că eu nu sunt de acord să se promoveze pe bază de pile, cunoştinţe, plicuri, şi mă doare sufletul pentru ce se întâmplă. Eu m-am angajat să cresc prestigiul facultăţii, ţinând cont că am nişte antecedente pe care unii le interpretează că sunt o pată neagră pentru facultate, chiar dacă ceea ce am făcut a fost perfect legal.

- Ştiaţi despre preocupările colegilor dvs.?

- Am o relaţie directă cu studenţii şi cu cadrele didactice, dar nu a ridicat absolut nimeni o asemenea problemă, că s-ar cere mită la examene.

- Cum vă explicaţi că arestarea fostului prodecan Constantin Romanul nu i-a speriat deloc?

- Lumea uită şi, din păcate, la miere mulţi îşi bagă degetul.

În carne vie

- Întrucât periodic apar noi cazuri, se pare că FMF este un "cuib de şpăgari". Ce măsuri veţi lua ca să eradicaţi focarul?

- În facultate sunt 300 de cadre didactice, nu e echitabil să spuneţi că este un cuib. O să am şedinţe cu toţi şefii de ani, cu organizaţiile studenţeşti, să ştie că sunt deschis şi tranşant.

- Şi dacă primiţi o astfel de sesizare, ce veţi face?

- Chem cadrul didactic la mine, anunţ Oficiul Juridic şi organele de urmărire penală. Tăiem în carne vie. Un om care ocupă o funcţie didactică trebuie să fie un exemplu pentru societate.

- În acest context, ar trebui orădenii să aibă încredere în absolvenţii FMF? E foarte posibil ca tinerii care profesează medicina să fie foşti clienţi ai lui Pirte, Dalai, Romanul, oameni cu examene luate pe bani...

- Nu vreau să acuz, dar se întâmplă şi în alte centre universitare. Medicina orădeană deja a format o şcoală de medici: doctorul Brisc, doctorul Frăţilă, Marcel Negrău, eu, doamna Felicia Marc. Lumea nu mai trebuie să fugă la trenul de Cluj, toate cazurile pot fi tratate la Oradea, avem şi cazuri care vin din alte părţi la noi. Sistemul sanitar orădean este de un nivel foarte înalt şi competent. Avem deja 25 de ani de când e înfiinţată facultatea.

"Am candidat împotriva voinţei soţiei"

Aţi declarat că noutăţile în cazurile Pirte şi Dalai le aflaţi din BIHOREANUL. E o remarcă măgulitoare din partea unui membru al familiei Maghiar, adesea criticată în paginile noastre. Am devenit un ziar care merită citit?

- Dvs. aţi dat în mine, fapte de bine n-aţi prea scris, dar pe cele de rău da, şi fără să vă informaţi mai bine. Eu, Doru şi tatăl meu am suferit toate repercusiunile ca să se dezvolte această Universitate. N-am aruncat în nimeni altcineva, Ifrim (primul decan al FMF, Mircea Ifrim - n.r.) e mai departe neprihănit, tânăr veşnic. Eu am respectat totdeauna ziarul şi colectivul redacţiei, dar să fiţi mai obiectivi.

- În vara anului trecut aţi revenit decan, după câţiva ani în care aţi stat în umbră, la fel ca fratele dvs. De ce aţi candidat?

- N-am stat în umbră, am fost şef de departament. Am candidat ca să demonstrez că sunt respectat de colegi şi că pot să fac ceva, pentru că în mandatul trecut cineva m-a pus să-mi dau demisia, spunând că aşa e mai bine pentru facultate şi Universitate. Vreau să demonstrez că pot să mai ridic nivelul facultăţii şi că sunt respectat.

- Momentul depunerii candidaturilor a fost cu scandal: candidatul preferat al rectorului Bungău, urologul Gheorghe Bumbu, n-a primit acordul colegilor ca să concureze. De ce nu era bun ca decan?

- Am o relaţie amicală cu dl profesor Bumbu, care m-a întrebat de ce nu candidez să fiu rector.

- Şi de ce nu era bun prietenul Bumbu ca decan?

- Eu vreau să vină din spate tinerii şi trebuie să le lăsăm cale deschisă, bagheta de general este la fiecare. La 65 de ani laşi pe altul în funcţie. Nu mi s-a părut firesc să candideze, mai ales că ştia că aveam depusă candidatura de decan. N-am fost impus decan, n-am făcut-o pentru Bodog, n-am făcut-o pentru Bungău, n-am făcut-o pentru Bumbu. Am făcut-o împotriva voinţei soţiei mele, ca s-o enervez.

- În ce relaţii sunteţi cu rectorul Constantin Bungău?

- Foarte bune.

Bodog, nevinovat până la o sentinţă

- Fostul decan Florian Bodog este acum ministrul Sănătăţii. Consideraţi că e potrivit pentru această funcţie?

- Da, mai ales pentru bihoreni.

- Va ajuta în vreun fel FMF? I-aţi cerut ceva?

- Mi se pare normal să ajute FMF-ul, în limitele legii. Dar nu cred că mă va ajuta pe mine cât va ajuta sistemul sanitar bihorean, la fel cum au făcut dl ministru Ritli şi dl ministru Cseke.

- Care ar fi aşteptările de la el, cu privire la reformarea sistemului medical?

- Sistemul medical românesc are un nivel foarte ridicat, pentru câţi bani se alocă. Salariul mediu în Occident este de cinci ori mai mare, alocaţia bugetară la fel. Dar dacă vă uitaţi în Oradea, spitalele au dotări ca în vest. Aşadar, alocările bugetare mici se reflectă în salariile medicilor şi în tratament, nu se merge pe cele mai scumpe tratamente, pentru că ai un anumit buget. Aici va fi de lucru, cu asigurările de sănătate...

- Dvs. aţi fost preşedintele comisiei de concurs care l-a evaluat pe Bodog când a devenit profesor, deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare, neavând 6 articole ISI semnate ca autor principal. Cum aţi omis acest detaliu?

- Ca preşedinte, eu am luat referatele făcute de fiecare membru al comisiei. Este o treabă discutabilă, justiţia să se pronunţe. Până atunci, putem să-l considerăm nevinovat.

- Dar aţi verificat dacă BIHOREANUL avea dreptate, măcar de curiozitate?

- Nu mi-au fost adresate mie informaţiile. Rectoratul să se pronunţe, Oficiul Juridic să facă verificările...

Diplomă de Oradea = diplomă de Cluj

Care este totuşi leacul contra imposturii universitare? Pare că nu aveţi mecanisme de integritate interne.

- Nu avem nepotisme în FMF şi în Universitate. Este una dintre cele mai democratice universităţi din ţară, de 10 ani funcţionează o politică începută de Doru, în care facultăţile sunt conduse democratic, nu pe clanuri. Oricine poate să ajungă şef de departament dacă este ales sau profesor dacă are dosarul. Că există acuzaţii de plagiat, care sunt la modă în momentul de faţă, e adevărat. Eu încurajez ca orice sesizare să fie verificată. Sunt de acord să anulăm titluri, dar după o judecată prealabilă. În schimb, până nu se demonstrează acuzaţiile, nu mi se pare normal să considerăm că persoana respectivă nu este integră.

- În Universitate încă se mai vorbeşte despre greaua moştenire lăsată de familia Maghiar, despre reputaţia de "fabrică de diplome"... Vă apasă?

- Familia Maghiar a făcut Facultatea de Medicină şi Universitatea. Diplomele alea nu ştiu cine şi cum le-a dat, poate la un moment dat o să discutăm şi subiectul acesta. Dar nu mă apasă deloc acele diplome, sunt o grămadă de alte diplome care sunt adevărate. Şi, puse în balanţă faptele de bine şi faptele de rău, cele de bine predomină.

- Nu credeţi cumva că la baza realităţii de azi stau şi compromisurile din trecut, standardele prea joase?

- Nu am avut niciodată standarde joase. Niciodată, dacă ai avut o diplomă de Oradea, n-ai fost cu nimic mai prejos decât cei cu o diplomă de Timişoara sau de Cluj.

- Procesul pentru diplomele false împărţite de Universitate, în care aţi fost inculpat împreună cu fratele dvs, s-a încheiat prin prescriere. Care ar fi fost finalul dacă nu intervenea prescripţia?

- Finalitatea ar fi fost că nu eram condamnat. Eu am fost trimis în judecată pentru că am semnat şase diplome ale unor studenţi care au promovat examenele de licenţă. Cine era să le semneze? Nu trebuia să ajung în instanţă cu aşa ceva, iar procurorul care m-a făcut de ruşine nu are nicio responsabilitate.

"Aş vrea o Universitate de Medicină"

- Cum merg afacerile şi profesia? Sunteţi şi chirurg la Spitalul Pelican, deţinut pe jumătate de familia dvs. Ce s-a ales de proiectul mega-spitalului de la Cluj?

- Afacerile merg bine. Îmi pare bine că am trecut în privat, am fost primul spital privat clinic din ţară. Nu fur pacienţii de la stat ca să-i aduc în privat, am tarifele mele pentru că îmi respect meseria. Cât despre mega-spital, din păcate un ministru liberal, Eugen Nicolaescu, a spus la televizor că nu mai face afaceri cu privaţii. Noi am început afacerea la Cluj în ideea că o să primim de la BCR bani să terminăm spitalul. Dar din competenţa unui ministru, care cică era liberal, BCR s-a retras din ofertă, am pierdut spitalul şi era să pierdem toată afacerea.

- Cum vedeţi viitorul Universităţii ctitorite de tatăl dvs.?

- Eu aş vrea o Universitate de Medicină, dar ar însemna să dărâmăm celelalte facultăţi. Din păcate, nu mai este o adresabilitate aşa mare la Mediu sau la Drept, în momentul de faţă Medicina e cea care ţine steagul sus din punct de vedere financiar. Şi e meritul lui Doru, pentru că el a redresat toată Universitatea. Dvs. n-aţi scris asta, dar raportările fictive ("umflarea" numărului de studenţi - n.r.) au fost făcute ca să primească Universitatea bani, să se dezvolte. N-aţi zis câţi bani s-au cheltuit cu Ifrim, cu cazarea lui la hotel, câte excursii făcea, să nu mai spun şi despre alte prostii. Doru, când a venit rector, a tăiat în carne vie, şi finanţarea nu s-a mai făcut decât pe raportări reale.

Oraşul ăsta s-a dezvoltat şi datorită Universităţii, asta trebuie să ştie Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal. Sunt de acord că domnul primar a făcut foarte multe lucruri bune, dar nu trebuie să facem campusul unic. E meritul domnului Bolojan că a reuşit să înalţe spitalele la un rang destul de bun, dar este şi meritul facultăţii. Spitalele au o finanţare mai bună pentru că sunt spitale clinice. Revenind la viitor: cade oraşul dacă nu sprijinim Universitatea!