Magistraţii au decis luni eliberarea condiţionată a fostului premier Adrian Năstase, după ce a executat o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare. La finalul dezbaterilor, fostul premier a fost aplaudat de cei din sala de judecată, care au strigat "Libertate".

Judecarea recursului pentru eliberarea fostului premier a fost plină de contre între procurori şi avocaţi. Procurorul DNA au încercat amânarea judecării procesului, susţinând că au găsit documente depuse de avocaţii lui Năstase care nu poartă ştampila "conform cu originalul" şi alte înscrisuri care au această ştampilă, dar este pusă în condiţii suspecte, dar şi că inculpatul nu regretă faptele de corupţie, ci condamnarea sa.

În acelaşi timp, apărătorii lui Năstase au cerut respingerea recursului procurorilor, pe motiv că aceştia nici măcar nu cunosc limba română, iar paginile recursului abundă în dezacorduri, cacofonii şi virgule puse între subiect şi predicat. În notă ironică, avocaţii au amintit de articolul din Constituţie care prevede că limba oficială a statului este limba română.

Imediat după ce judecătorii au anunţat decizia, Năstase a publicat o postare nouă pe blogul său. "Mă bucur să mă reîntorc acasă, alături de familie şi de prietenii mei. Pentru câteva zile, îmi voi folosi timpul doar pentru a "respira" libertatea din afară, şi pentru a mă gândi la proiecte viitoare. Pe curând!", a scris fostul premier.

Năstase a precizat şi că nu va da interviuri sau declaraţii pentru presă. El a plecat din penitenciarul Jilava în jurul orei 18, fiind întâmpinat de fiul său, Andrei, dar şi de o mulţime de susţinători care l-au aplaudat în momentul în care a ieşit pe uşă. Întrebat de jurnalişti dacă va intra din nou în politică, Năstase a replicat: "Ne vedem peste câteva zile şi mai vorbim".

Fostul premier a mai fost aşteptat şi de o ambulanţă şi de un Mercedes, iar între cele două maşini a avut loc, la un moment dat, şi un incident, tamponându-se uşor. Politicianul nu a plecat direct spre vila sa din strada Zambaccian, ci a oprit la un spital privat, pentru analize.

Politicianul a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pe 20 iunie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Imediat după aflarea sentinţei, Năstase a încercat să se sinucidă, împuşcându-se în gât, însă a fost rănit, şi transportat la un spital din Capitală. Mai mulţi medici au fost acuzaţi de procurori că au încercat să întârzie aplicarea pedepsei cu închisoarea.