Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat miercuri la doi ani cu închisoare şi interzicerea unor drepturi în dosarul "Trofeul calităţii", decizie care a provocat o ieşire tulburătoare a liderului PSD. Când poliţiştii s-au prezentat la el acasă pentru a-l ridica, Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol, rănindu-se la gât.  

Dosar mamut

Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare de magistratii Curtii Supreme, dupa trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului Trofeul Calitatii. Decizia este definitiva si a fost luata cu unanimitate de completul de 5 judecatori dupa deliberari ce au durat mai bine de sase ore.

Magistratii au decis si interzicerea lui Nastase a unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice. Fostul prim ministru nu a fost prezent la citirea sentintei.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

"Trofeul calităţii", un caz mamut care a însemnat audierea a aproximativ 1000 de martori, este primul din cele trei procese în care este inculpat fost premier Adrian Năstase care s-a finalizat.

Procesul, referitor la strângerea de fonduri pentru campania electorală a liderului PSD din 2004, Adrian Năstase, s-a încheiat după mai mulţi ani de sincope. Deciziiile definitive în alte două dosare - "Mătuşa Tamara" şi Zambaccian - încă sunt aşteptate.

Din 2005, dosarele referitoare la Adrian Năstase sunt subiect de discuţie la Bruxelles, iar Comisia Europeană a făcut nu o dată referire la soluţionarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, în speţă fostul premier PSD şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Năstase s-a împuşcat

Doi reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei au venit, miercuri seară, la reşedinţa lui Adrian Năstase din Strada Zambaccian, precizând la intrarea în imobil că acesta va fi dus, în primă instanţă, la medic, potrivit procedurilor. Apoi, după 15 minute, o maşină a Poliţiei a intrat, în jurul orei 23.00, în garajul imobilului din Strada Zambaccian. După câteva momente, a sosit şi o ambulanţă, iar echipajul medical a intrat în garaj.

Adrian Năstase a fost scos din locuinţa din Zambaccian în ambulanţă, pe targă, având ochii închişi, acoperit cu o pătură albastră şi având un fular în jurul gâtului. La scurt timp după aceasta, s-a aflat că în interiorul imobilului a avut loc un grav incident, fostul premier încercând să se sinucidă, în prezenţa poliţiştilor care au venit să îl reţină.

Potrivit unor surse judiciare, Năstase le-a cerut permisiunea poliţiştilor să îşi ia nişte cărţi din biroul său, dar fostul premier a profitat de moment şi ar fi încercat să se sinucidă cu un pistol. Unul dintre poliţişti a încercat să îl oprească, însă politicianul s-a rănit în zona gâtului.

Versiunea a fost confirmată de un comunicat oficial al Parchetului General. "Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat de organele de politie, iar din primele date comunicate a rezultat ca ar fi existat o tentativa de suicid a numitului Nastase Adrian", spune informaţia de presă.

A avut zile

Ambulanţa l-a dus pe Năstase la Spitalul Floreasca. La scurt timp, la spital a ajuns şi premierul Victor Ponta. Chestionat de presă, liderul PSD a spus că Năstase arată "groaznic, cum poate să arate un om împuşcat" şi s-a întrebat - pecizând că nu comentează decizia justiţiei - dacă preşedintele Traian Băsescu e fericit de pe urma incidentului.

Năstase a fost operat în dimineaţa zilei de joi. Seful Clinicii de Chirurgie Plastica de la Spitalul Floreasca, profesorul Ioan Lascar, a declarat, dupa operatie: "Putem spune ca pacientul nostru, Adrian Nastase, a fost norocos. Nu va ramane cu sechele".