Scene şocante au avut loc joi seara într-un cartier de la periferia oraşului Leeds din Anglia, unde mai mulţi români au fost implicaţi într-o revoltă izbucnită din cauza unei încercări de preluare a unor copii de către stat, relatează presa centrală.

Înregistrările apărute pe reţelele sociale arată o mulţime furioasă care a răsturnat o maşină de poliţie şi a dat foc unui autobuz, în timp ce se aud strigăte în limba română.

"Comunitatea română versus poliţia antirevoltă la Harehills, Leeds", se arată într-o postare pe platforma X, care a strâns sute de mii de vizualizări, conform Digi24

Potrivit unui jurnalist local, citat de Sky News, "Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc unor obiecte".

În mai multe înregistrări preluate de Digi24 se pot vedea grupuri mari de oameni pe stradă, unii dintre ei de etnie romă. Într-una dintre ele, geamurile unei maşini de poliţie sunt sparte, iar în altă înregistrare, un autobuz este incendiat în timp ce mulţimea aruncă cu diverse obiecte. Românii pot fi auziţi îndemnând la violenţă: "Adu cuţitul! Răstoarnă maşina! Rămâne istorie! Să vină mascaţii de la Bucureşti, că şi pe ăia îi dărâmăm".

Alte scene arată cum un grup de oameni, printre care şi copii, strigă "România, România, ole, ole ole!", în timp ce în mijlocul unei străzi se văd flăcări înalte de câţiva metri.

Poliţia a răspuns iniţial unei "tulburări" care a implicat angajaţii serviciilor sociale şi câţiva copii, la ora locală 17.00, pe strada Luxor din zona Harehills. 

Când mulţimile s-au adunat, angajaţii statului şi copiii au fost duşi "într-un loc sigur", dar situaţia a escaladat într-o revoltă, mai scrie Digi24.

Violenţele au continuat şi noaptea, iar pe străzi s-au adunat sute de oameni din cartierul englez, în timp ce autorităţile îndemnau lumea să rămână în case.

Martorii au relatat că au văzut oameni aruncând cu obiecte în poliţişti şi maşini, relatează BBC. "Atacau maşinile de poliţie, aruncau cu lucruri în maşinile de poliţie - orice puteau ridica de pe jos", a spus ea.

Poliţia a trimis întăriri şi a închis zona. "Vrem să transmitem foarte clar că toţi cei responsabili vor răspunde deplin", a declarat poliţia din West Yorkshire, citată de Sky News.

Primarul din West Yorkshire, Tracy Brabin, a mulţumit serviciilor de urgenţă şi a adăugat: "Răsuflu uşurată pentru că nimeni nu a fost rănit grav dar le sugerez celor care folosesc acest incident pentru a inflama tensiunile din comunitate să se gândească din nou".

Ministrul britanic de Interne, Yvette Cooper, s-a declarat "îngrozită" de aceste scene. "Tulburări de această natură nu au loc în societatea noastră", a scris ea într-un mesaj pe platforma X.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!