Ministerul Apărării Naționale a informat joi că Aeronava C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii de miercuri, 18 august, pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă şi a evacuat un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO, care a solicitat repatrierea.

Aeronava C-130 Hercules ar fi trebuit să preia mai mulţi cetăţeni români care se află în Afganistan, însă potrivit MApN, aceştia nu au putut ajunge la aeroportul din Kabul. 

"Condiţiile de securitate deosebit de dificile din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetăţeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenţei aeronavei militare pe aeroport. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport. De altfel, există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor", se arată într-o informare a Ministerului. 

De asemenea, militarii mai transmit că "având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români care au optat pentru evacuare se află în locaţii din afara aeroportului internaţional, autorităţile române au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport". 

După ce au preluat românul angajat al unei agenţii NATO, avionul Hercules a decolat cu destinaţia Islamabad, "unde va staţiona în perioada următoare, fiind pregătit să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional. Cetăţeanul evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat, după finalizarea misiunii aeronavei române". 

Potrivit News.ro, dintre românii care au solicitat asistenţă în vederea evacuării, 16 sunt angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan.

Celula de criză interinstituţională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, care dacă vor putea fi contactaţi şi vor putea ajunge la aeroport, vor fi şi ei preluaţi în vederea evacuării.

Pe de altă parte, 16 români au plecat zilele trecute din Afganistan cu aeronave americane şi britanice, la intervenția MAE, care a negociat cu aliaţii.