Aeroportul din Oradea, care deja deja își obține energia electrică necesară noului terminal dintr-un parc fotovoltaic realizat pe acoperișul clădirii, vrea să-și mai facă încă unul, întins pe 5 hectare, pentru a-și acoperi consumul integral.

Depunerea unei cereri de finanțare cu fonduri nerambursabile în valoare de 2,5 milioane euro în acest scop a fost aprobată de aleșii bihorenilor cu unanimitate de voturi într-o reuniune extraordinară a Consiliului Județean Bihor.

Spre independența energetică

Întruniți marți în ședință de îndată, aleșii bihorenilor au aprobat prin vot unanim două proiecte de hotărâri care în esență vizează același scop: pe de o parte modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Aeroportului din Oradea prin includerea între activitățile economice pe care le poate desfășura și gestionarea de parcuri fotovoltaice, iar de pe altă parte aprobarea depunerii unei cereri de finanțare pentru un proiect de realizare a unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 5 MW.

Potrivit documentației aferente celor două proiecte, Aeroportul din Oradea vizează realizarea acestui parc fotovoltaic așa încât să obțină „o producție medie anuală de 6.173 MWh/an, din care va rezulta un venit anual de aproximativ 2,777 milioane lei, echivalentul a 555.570 euro”, amortizarea investiției urmând să se facă în patru ani.

Documentația mai arată, de asemenea, că noul parc fotovoltaic „ar reprezenta un pas important spre independența energetică totală a Aeroportului și spre generarea de venituri suplimentare din surse non-aeronautice”, fiind invocate ca modele aeroporturile din Viena și din Iași, care au propriile parcuri fotovoltaice.

Pe 8 hectare

Directorul general al Aeroportului din Oradea, Răzvan Horga, a declarat BIHOREANULUI că aprobarea celor două proiecte de hotărâre de către aleșii din CJ Bihor în ședință extraordinară de îndată a fost motivată de faptul că Aeroportul va depune proiectul pentru parcul fotovoltaic de 5 MW în cursul dimineții de miercuri, 21 august, pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de 2,5 milioane euro din Fondul de Modernizare, gestionat prin Ministerul Energiei.

„Noul parc fotovoltaic ar urma să-l completeze pe cel de 1,3 MW pe care deja îl avem implementat prin proiectul de modernizare, extindere și eficientizare energetică a terminalului de pasageri, și care ne acoperă necesarul de energie electrică pentru terminal. Noul parc vrem să-l realizăm pe o suprafață de 8 hectare spre complexul ERA Shopping Park și va acoperi necesarul de energie electrică inclusiv pentru sistemul de balizaj al pistei și pentru alte sisteme și echipamente”, a declarat Horga.

Fondul pentru modernizare este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piața europeană a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, prin acest fond România având disponibile fonduri de 216 milioane euro pentru capacitățile fotovoltaice de până la 5 MW, inclusiv, cu producție destinată autoconsumului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!