Poluarea reprezintă o provocare tot mai mare pentru orice comunitate urbană. Inclusiv pentru Oradea. Mediul este tot mai acid, temperaturile extreme sunt tot mai frecvente, iar realitatea schimbărilor climatice e tot mai greu de ignorat.

Eforturile Primăriei Oradea au generat noi coridoare și perdele verzi în oraș, dorința fiind aceea de a crește, constant, suprafața de spațiu verde de calitate. Sunt convins că această preocupare va continua să dea roade, iar noi zone verzi multifuncționale vor apărea, în anii ce vin.

Inclusiv parcurile și zonele verzi din zona centrală vor cunoaște îmbunătățiri substanțiale - estetic, funcțional, recreațional. Extinderea constantă a zonelor pietonale dotate cu mobilier urban și material vegetal intră în aceeași logică a mediului prietenos cu omul, ferit de poluarea cu noxe și cu decibeli auto.

Calitatea aerului depinde și de fluența traficului. Orice mare intersecție semaforizată încarcă orașul cu noxe. De aceea, Oradea pasajelor rutiere înseamnă și un oraș cu aer mai ușor respirabil. Sincronizarea inteligentă a semafoarelor servește aceluiași scop, în condițiile unui trafic tot mai dens. Orașul va avea și o rețea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, agenda fiind completată de viitoarea parcare cu panouri fotovoltaice, de lângă noua sală polivalentă.

Înnoirea flotei OTL și darea în folosință a noii linii de tramvai Cantemir - Universitate - Calea Aradului subliniază angajamentul pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului, prin oferirea unor servicii de calitate.

Sunt preocupări cărora li se adaugă cele privind eficiența energetică a clădirilor și folosirea surselor curate de energie. De aceea, Primăria Oradea își propune să accelereze programul de reabilitare termică a blocurilor, iar proiecte precum Nufărul geotermal sunt prioritare în 2022.

Calitatea vieții este legată ombilical de calitatea mediului în care trăim. E motivul pentru care municipalitatea acționează, în continuare, ca aerul pe care îl inspiră Oradea să denote respectul purtat orădeanului.

Călin Corpaș
Consilier al primarului Florin Birta