Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au amendat cu 60.000 de lei un magazin de trufe din comuna Lugaşu de Jos şi au dispus şi sistarea activităţii, după ce au depistat că afacerea nu deţine autorizaţie pentru această activitate. 

Potrivit comisarilor de mediu, afacerea a deţinut, anul trecut, o autorizaţie de mediu, pentru colectarea a 200 de kilograme de trufe, însă anul acesta nu a mai obţinut un aviz. De asemenea, comercianţii de trufe trebuie să aibă acceptul administratorului fondului forestier de unde culeg "diamantele negre", cum sunt poreclite aceste ciuperci.

Firma cu pricina, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Marcolas SRL, are un depozit şi un magazin în Lugaşu de Jos. În momentul controlului Gărzii de Mediu, la sediul firmei erau câteva tone de trufe, culese din Bihor, dar nu numai, iar o parte dintre ele urmau să ajungă în străinătate, cu precădere în Franţa şi Italia.

Potrivit anunţurilor de pe internet ale firmei, un kilogram de trufe proaspete costă în jur de 500 de lei.

Considerate alimente de lux, trufele sunt un gen de ciuperci comestibile, care cresc şi se dezvoltă sub pământ, în păduri.

UPDATE: Avea autorizaţie, dar pentru alte judeţe

Ulterior publicării acestui articol, administratorul companiei, Ladislau Fabric, a declarat BIHOREANULUI că firma pe care o deţine a cerut autorizaţia de la APM Bihor, însă n-a obţinut-o, pentru că în acest an autorităţile nu au stabilit cantitatea de trufe care poate fi recoltată. "În alte judeţe am autorizaţie, în Bihor într-adevăr nu am primit-o", a spus Fabric.

Acesta a mai spus însă că deţine acordurile proprietarilor pădurii pentru colectarea trufelor, dar şi că obiectul firmei sale nu este doar de recoltare, ci şi de achiziţie. "Nu toată cantitatea de trufe din inventarul firmei a fost recoltată, putea fi şi achiziţionată. Dacă cineva vine la mine şi mă întreabă dacă cumpăr trufe, normal că cumpăr, cu asta mă ocup", a mai spus administratorul.