Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" va închide cele trei filiale din Piaţa 1 Decembrie, respectiv bulevardele Dacia şi Decebal, după ce Primăria Oradea i-a transmis, subit, că refuză să prelungească contractul de comodat pentru spaţiile în care funcţionau acestea, deoarece vrea să le… vândă.

În replică, conducerea Consiliului Judeţean Bihor – instituţie în subordinea căreia funcţionează Biblioteca – i-a trimis o scrisoare primarului Ilie Bolojan în care-i transmite, practic, să scoată cu forţa bibliotecarii şi cărţile din acele spaţii dacă vrea.

Biblioteci, out! 

Cele trei filiale ale Bibliotecii Judeţene îşi desfăşoară activitatea în acele spaţii de mult timp, cele mai recente contracte pentru folosinţa gratuită a acestora (comodat) fiind încheiate în 2007 pe o perioadă de 10 ani.

Cum valabilitatea acestora expiră pe 1 aprilie 2017, conducerea Bibliotecii, prin directorul Ligia Mirişan, a trimis, pe 8 martie, o solicitare Primăriei Oradea pentru prelungirea contractelor.

Surpriză, însă! Într-un răspuns redactat pe 23 martie şi semnat inclusiv de primarul Ilie Bolojan, reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar (Serviciul Locuinţe, Spaţii Comerciale) transmit că acest lucru nu se va întâmpla.

"Prin prezenta vă comunicăm faptul că solicitarea dumneavoastră a fost analizată de Comisia de specialitate din cadrul instituţiei noastre, dar care motivat de faptul că aceste spaţii sunt spaţii comerciale, pe care instituţia noastră intenţionează să le valorifice în baza Legii 550/2002, a hotărât respingerea solicitării cu privire la prelungirea contractelor de comodat", se arată în adresa transmisă Bibliotecii. Cu alte cuvinte, municipalitatea vrea să vândă acele spaţii.

De pe o zi pe alta…

Ba mai mult, Primăria le pune în vedere bibliotecarilor să elibereze şi să predea spaţiile pe 1 aprilie, la data expirării contractelor. Se pare, însă, că răspunsul a ajuns târziu la destinatar. "Astăzi (n.r. – joi, 30 martie) am aflat despre această decizie. Nu ştiu ce vom face. Sunt tone de cărţi acolo. Sunt nişte filiale care chiar au activităţi şi cititori", a declarat BIHOREANULUI directorul Bibliotecii, Ligia Mirişan.

Povestea a ajuns, după cum era de aşteptat, şi la urechile conducerii Consiliului Judeţean. Cum preşedintele Pasztor Sandor este în Germania, iar vicepreşedintele Ioan Mang în Italia, la "comandă" se află vicepreşedintele Traian Bodea, care i-a trimis primarului Bolojan a adresă dură, semnată în numele lui Pasztor.

Scrisori şi ironii

Mai mult, Consiliul Judeţean a decis să facă publică povestea, trimiţând cele două adrese (cea de refuz dată de Primăriei, respectiv răspunsul alcătuit de CJ Bihor) redacţiilor de presă.

"Mulţumim pentru "sprijinul" acordat, iar în ceea ce priveşte cuvântul dat se pare că acesta rămâne doar un slogan. Probabil că dumneavoastră şi conducătorii departamentelor responsabile cu luarea acestei decizii aţi făcut o analiză amplă referitoare la mutarea echipamentelor şi a 15.000 de cărţi şi consideraţi termenul 29.03.2017 - 1.04.2017 unul fezabil. Noi considerăm acest termen, de 72 de ore, imposibil a da curs solicitării dumneavoastră", se arată în adresa trimisă primarului Oradiei.

În consecinţă, conducerea CJ Bihor îl invită pe Bolojan să evacueze cu forţa cele trei filiale ale Bibliotecii Judeţene. Ba mai mult, îi ironizează pe decidenţii din Primărie şi termenul scurt în care aceştia au cerut ca spaţiile să fie predate. "Vă invităm să demaraţi procedura legală pentru ca aceste spaţii să fie eliberate. Dacă dumneavoastră aţi planificat organizarea unui festival de carte în aer liber, cu totul inedit, era de ajuns o propunere de colaborare şi aproape sigur am fi onorat-o", încheie scrisoarea.

No comment

Întrebat de BIHOREANUL despre situaţia creată, primarul Ilie Bolojan a refuzat să o comenteze, iar directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, a spus că nu cunoaşte problema.

Secţiile Bibliotecii Judeţene din cartierele Oradiei au fost înfiinţate după ce în, în 2002, Legea Bibliotecilor a prevăzut înfiinţarea unor filiale la fiecare 25.000 de locuitori.

Cea mai vizitată dintre acestea era cea din Piaţa 1 Decembrie, de lângă Facultatea de Medicină, unde studenţii mergeau deseori să împrumute cărţi sau să folosească sala de lectură.