Nemulţumirile exprimate vocal de localnicii din Toboliu vizavi de prospecţiunile demarate de compania NIS Petrol pe teritoriul satelor lor au avut efect.

Consiliul Local al comunei a emis, joi, o hotărâre prin care interzice accesul utilajelor grele, cu excepţia celor agricole, pe drumurile publice. Aşadar, nici maşinăriile folosite de NIS nu vor mai putea intra prin sate.

Decizia a fost luată sub ochii sătenilor prezenţi la şedinţă şi prin votul unanim al tuturor aleşilor. "Primarul a spus că şi el ţine cu sătenii. Acum, după ce a văzut că suntem nemulţumiţi, a zis că trebuie să scoatem afară NIS-ul din comună", a relatat BIHOREANULUI un localnic din Toboliu.

În replică, NIS Petrol a notificat Primăria că o va da în judecată. Totuşi, reprezentanţii companiei au strâns geofonii întinşi pe terenurile sătenilor şi folosiţi la prospecţiunile seismice.

Decizia Consiliului Local din Toboliu vine după ce, marţi, aproape o sută de săteni s-au adunat în faţa Primăriei din comună, cerându-i primarului Pavel Maier să oprească operaţiunile demarate de NIS Petrol, companie ce deţine o licenţă de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru a prospecta subsolurile perimetrului EX-3, care se întinde pe teritoriul comunelor Toboliu, Girişul de Criş, Sântandrei, Sânnicolau Român, Gepiu şi Nojorid.

Oamenii s-au arătat nemulţumiţi că utilajele le-au distrus culturile, consecinţă la care nu se aşteptau când au semnat acordurile de acces cu reprezentanţii NIS, sătenii crezând că activităţile vor demara înainte ca ei să-şi lucreze holdele. Degeaba au încercat, atunci, reprezentanţii NIS Petrol să-i convingă pe oameni că vor fi despăgubiţi pentru distrugeri, că aceştia nu s-au mai lăsat înduplecaţi.

UPDATE: 

Până la urmă, aleșii s-au răzgândit. Citiți pe această temă articolul ”La loc comanda! Consiliul Local din Toboliu nu interzice accesul utilajelor NIS, dar va pregăti un regulament de acces pe drumurile comunei”