Numeroase afişe care îi îndeamnă pe români să se întoarcă acasă deoarece în Italia nu mai sunt locuri de muncă şi pentru ei au împânzit, în ultimele săptămâni, zidurile din localitatea Arcella, lângă Padova.

"Români, întorceţi-vă acasă, la familiile voastre!", arată zecile de afişe, în care se mai precizează că în Italia nu există multe locuri de muncă şi a crescut rata şomajului.

Potrivit unui articol publicat în cotidianul "Il Mattino" din Padova, în regiunea Veneto (nord), citat de rtv.net, posterele subliniază că există un proiect finanţat de Uniunea Europeană, care se numeşte "Dezvoltarea zonei rurale în România", în care este garantat un salariu lunar care poate merge între 700 şi 1.300 de euro. În plus, sunt indicate şi două numere de telefon la care se pot adresa românii rezidenţi în provincia Padova, un număr italian şi un număr românesc (0731708846), la care însă nu răspunde nimeni, mai precizează sursa menţionată.

Totuşi, credibilitatea acestor afişe este pusă sub semnul îndoielii, de vreme ce pe ele nu se face nicio referire oficială la vreo instituţie.

"Nu mi se pare credibil şi nici normal", a declarat jurnaliştilor italieni românca Nona Evghenie, consilier comunal la Padova. "Am vorbit cu mai mulţi români despre aceste anunţuri şi am convenit să luăm o serie de iniţiative, la nivel de comunitate".

"Trebuie să fim atenţi, au mai apărut şi în trecut astfel de afişe, care uneori nu se bucură de acoperire financiară din partea autorităţilor", a precizat, la rândul său, Nicolae Alexandru Die, preşedintele Asociaţiei românilor din Padova.

Nu este prima dată când în zona oraşului Padova, de când a izbucnit marea criză economică din Italia (2008), se demarează proiecte sociale pentru a-i convinge pe români să se întoarcă acasă, în România.

În regiunile din nordul Italiei (Veneto, Lombardia şi Piemont), administrate de partidul populist de dreapta Liga Nordului (cunoscut pentru poziţiile sale xenofobe), apariţia acestui gen de pliante este ciclică şi se referă nu numai la comunitatea românească, ci şi la alte comunităţi străine, conchide publicaţia menţionată.