Multe s-au văzut la Universitatea de pe malul Peţei, dar un profesor care să vrea să muncească, să nu fie lăsat, dar totuşi să fie plătit, asta nu s-a mai pomenit!

Se întâmplă la Facultatea de Teologie Ortodoxă, al cărei decan, preotul Dumitru Megheşan, e acuzat de asistentul universitar Adina Roşu de persecuţie, pentru "vina" de a nu-l fi sprijinit în cursa pentru obţinerea funcţiei. Concediată în urmă cu trei ani, specialista în latină şi greacă veche şi-a câştigat în această vară în instanţă dreptul de a preda dar, deşi de atunci îşi primeşte regulat salariul, nu şi-a recăpătat şi dreptul de a lucra, nefiind lăsată, pur şi simplu, să ţină seminariile în faţa studenţilor.

Specialist unicat

Adina Roşu s-a angajat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Oradea în 2002, ca asistent în disciplina Limbi clasice, în care se licenţiase la Universitatea Babeş-Bolyai. Singurul cadru didactic femeie de la Teologie, a ţinut ani la rând seminariile de latină şi greacă veche, de Patristică (scrierile Sfinţilor părinţi, ce stau la baza creştinismului) şi de Vechiul Testament, discipline în care toate scrierile sunt fie în latineşte, fie în greaca veche.

Între timp, şi-a aprofundat studiile: în 2009 a absolvit cu 10 un masterat în Patristică la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara, iar în 2013 şi-a luat doctoratul în filologie clasică la aceeaşi facultate.

"Sunt singurul doctor în Limbi clasice de la Teologie", spune, mândră, femeia, una dintre puţinii traducători ai Comisiei de Patristică a Patriarhiei Ortodoxe, la care mai mulţi teologi din ţară au şi apelat pentru a le traduce diverse lucrări.

Şicane de decan

Totuşi, Adina Roşu n-a mai fost dorită în facultatea orădeană. "În 2012, după ce a venit decan părintele Dumitru Megheşan, mi-a spus pe faţă că voi fi dată afară", povesteşte femeia. Păcatul ei? "Am fost printre cei care nu l-au susţinut să ajungă decan. Nu pentru că sprijineam pe altcineva, ci pentru caracterul său. L-am citit demult că e un om răzbunător".

Femeia spune că, după ce Megheşan a promovat concursul de decan din postura de candidat unic, a avut ocazia să se şi convingă pe pielea ei: "Orele mele de seminar erau întrerupte de controale frecvente ale decanului, chiar şi 2-3 pe oră, făcea presiuni asupra studenţilor să scrie mărturii împotriva mea şi nu m-a mai lăsat să fiu îndrumătoare de an".

Out!

Şicanele au culminat în toamna lui 2012, înaintea începerii noului an universitar, când facultatea pregătea statele de funcţii, documente ce stabilesc pentru fiecare curs şi seminar care cadru didactic le ţine. Atunci, Adina Roşu nu s-a regăsit în acte, ceea ce echivala, practic, cu pierderea slujbei.

"Părintele decan mi-a zis că sunt mai puţine grupe de studenţi, drept urmare s-au redus şi orele din facultate, şi că postul meu dispare. Asta în timp ce pe statul de funcţii al facultăţii figurau, totuşi, 6 posturi vacante", povesteşte Roşu. Mai pe româneşte, deşi avea nevoie de încă tot atâtea cadre, având posturi neocupate, al ei dispărea!

De altfel, păstrarea unor posturi vacante în statele de funcţii e o tactică veche a celor ce conduc facultăţile. Ca să evite concedierea unor angajaţi atunci când numărul studenţilor scade, facultăţile renunţă, evident, la posturile vacante, şi apoi spun că au redus organigramele, fără însă să fie nimeni disponibilizat.

La Teologie s-a întâmplat, totuşi, exact pe dos: facultatea a concediat-o pe Roşu, dar a păstrat în organigramă posturile neocupate! "Mai mult, decanul şi directorul de departament Viorel Popa au avut tupeul să-mi spună că nici nu aveam dreptul să ţin seminarii, nefiind licenţiată în teologie. Adică 10 ani am fost bună şi apoi, brusc, n-am mai fost", zice femeia.

Cu popii la judecată

Nemulţumită, Adina Roşu a dat în judecată Universitatea, argumentând în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bihor că a fost concediată abuziv şi că orele sale nu au dispărut, ci au fost pur şi simplu distribuite altor cadre didactice. "Majoritatea le-a luat Ionel Chira, o pilă de-a decanului, doctor în Teologie, nu în Limbi clasice, care atunci s-a înscris ca student la specializarea Română-Latină la Timişoara".

Argumentele juriştilor Universităţii - cum că asistentei nu i s-a mai putut asigura norma didactică din cauza reducerii numărului de studenţi şi că nici normă de cercetare nu i s-a putut da, fiindcă la Teologie nu există posturi de cercetători - nu au reuşit să-i convingă pe judecători: pe 6 iunie 2015, Tribunalul a dispus reangajarea lui Roşu, plus plata salariilor din 2012 încoace. Sentinţa n-a fost definitivă, fiind de altfel atacată de Universitate la Curtea de Apel Oradea, dar a fost executorie, aşa că instituţia n-a avut de ales decât să-i refacă asistentei contractul de muncă.

"Ca o plantă"

Reangajată de îndată, femeia nu mai avea cum să-şi reprimească efectiv şi seminariile, dat fiind că anul universitar era deja pe sfârşite. Şi-a primit doar banii, şi se aştepta ca în toamna aceasta lucrurile să reintre în normal, pentru a-şi relua şi activitatea didactică. Deşartă nădejde: în septembrie facultatea n-a inclus-o pe statele de funcţii ale facultăţii pentru anul universitar 2015-2016, care urmau să fie aprobate de Senatul Universităţii, aşa cum prevede Legea Educaţiei, înainte de 1 octombrie.

Culmea, însă, chit că n-a lucrat nimic, salariul a continuat să şi-l primească! "Credeţi-mă, nici eu nu-mi explic de ce sunt plătită, pentru că nu am nicio fişă a postului. Vin zilnic la facultate, le-am spus decanului şi directorului de Departament că mă găsesc în centrul de cercetare, dar mă tratează ca pe o plantă. Nimeni nu-mi dă nimic de făcut".

Trecută în cercetare

Decanul Dumitru Megheşan nu vrea să explice cum s-a ajuns în această aberantă situaţie, refuzând orice discuţie cu reporterul BIHOREANULUI. Asta deşi, paradoxal, chiar săptămâna trecută i-a dat asistentei o fişă a postului, antedatată ca şi cum ar fi fost făcută pe 19 noiembrie. "Mi-a dat o normă întreagă de cercetare, deşi fix ei au spus în instanţă că facultatea nu are post de cercetare", se plânge femeia, deloc mulţumită de soluţie. Motivul? Conform regulilor Universităţii, cercetătorii sunt obligaţi ca în termen de 6 luni să obţină un contract de finanţare, în caz contrar fiind concediaţi. "Peste 5 luni mă vor da afară iarăşi", prevesteşte femeia.

Rectorul Constantin Bungău (foto) admite că e chiar foarte posibil ca asta să se şi întâmple. "Am reîncadrat-o pentru că trebuie să respectăm sentinţa Tribunalului, dar nu pot ţine pe cineva în facultate tot restul vieţii dacă nu mai are ore. Iar postul dânsei tocmai de aceea a dispărut, pentru că nu mai sunt ore", zice rectorul.

Adina Roşu e hotărâtă totuşi să nu se dea bătută, urmând să conteste în instanţă noua fişă a postului, şi nu exclude chiar să le facă plângeri penale şefilor Universităţii. Convinsă că dreptatea e de partea ei, iar vinovaţii nu trebuie lăsaţi doar în plata Domnului...


LEGE ŞI SENTINŢĂ
Senat în impas

Adina Roşu este la fel de acuzatoare şi la adresa preşedintelui Senatului Universităţii, Sorin Curilă (foto), despre care spune că este complice cu decanul Megheşan, întrucât "parlamentul" universitar a aprobat, înainte de începerea actualului an de învăţământ, statele de funcţii care nu o includ.

Curilă susţine însă că nu are nicio vină. "Noi, Senatul, nu aveam de unde şti că există sentinţa Tribunalului din luna iunie. Am aflat de ea abia în noiembrie, după ce Curtea de Apel a păstrat-o ca definitivă, iar Facultatea de Teologie ne-a transmis o adresă prin care ne anunţa că trebuie să modificăm statele de funcţii conform hotărârii judecătoreşti", spune profesorul. Senatul a fost totuşi nevoit să amâne decizia, adaugă el, ca să chibzuiască situaţia. Nu de alta, dar însăşi Legea Educaţiei interzice modificarea statelor de funcţii după începerea anului universitar, adică după 1 octombrie, chiar dacă în cazul lui Roşu exact asta au decis judecătorii.