Agenţia de supraveghere a frontierelor, Frontex, a făcut public faptul că, în primele 9 luni ale anului, adică între 1 ianuarie – 30 septembrie, peste 710.000 de imigranţi au intrat în Uniunea Europeană, comparativ cu un total de 282.000 pentru întreg anul trecut.

"Numărul total al imigranţilor care au traversat frontierele externe ale UE în primele nouă luni ale anului a depăşit 710.000, insulele greceşti din Marea Egee fiind cele mai afectate de o presiune migratorie masivă", a precizat Frontex într-un comunicat transmis marţi şi preluat de presa internaţională, respectiv şi de Agerpres.

Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a spus că este vorba de "un flux fără precedent", dar că în septembrie acest val s-a redus uşor, cu un total de 170.000, în scădere faţă de cei 190.000 din august. "Refugiaţii sirieni au rămas dominanţi printre imigranţii care ajung" în UE, mai arată Frontex. 

Agerpres mai notează şi că situaţia este departe de a se fi liniştit, existând temeri că un nou val de sirieni se va îndrepta spre Europa, din cauza înrăutăţirii conflictului din Siria. 

"Este nevoie de asistenţă urgentă, în special pentru Grecia şi Italia, pentru a ajuta la înregistrarea şi identificarea noilor imigranţi", a precizat Leggeri. 

Agerpres mai precizează că 97.000 de persoane au intrat în UE prin Croaţia în septembrie după ce Ungaria a limitat intrarea pe teritoriul său. Afluxul de imigranţi care încearcă să ajungă în Italia prin Marea Mediterană, majoritatea din Eritreea, s-a redus. În luna septembrie, 12.000 de imigranţi au ajuns prin această rută "datorită unui deficit tot mai mare de ambarcaţiuni în Libia şi înrăutăţirii condiţiilor meteo", a precizat Frontex. 

Italia a înregistrat un total de aproape 129.000 de imigranţi ajunşi la graniţele sale în primele nouă luni ale anului.