Sub presiunea extremă a evenimentelor din ultima perioadă, Europa începe să structureze decizii comune. Printr-o comunicare trimisă de Comisia Europeană către Parlament şi Consiliu, se propune înfiinţarea unei Agenţii Europene pentru frontierele europene şi paza de coastă ("Agenţia").

Aceasta ar fi organizată pe baza actualului Frontex, împreună cu ceea ce sunt actualele structuri naţionale în domeniu, cele care vor continua să asigure managementul zilnic al frontierelor externe ale Europei. 

Agenţia "trebuie să fie un centru de expertiză, un sprijin practic pentru autorităţile naţionale de management al frontierelor şi o garanţie că sistemul va performa eficient".

În primul rând este vorba despre de o formulă de răspuns care să ofere mijloace de acţiune în cazul apariţiei unor crize. De asemenea, "managementul integrat al frontierelor merge dincolo de controalele efectuate la frontierele externe, include măsuri în terţe ţări, măsuri în acord cu ţările din vecinătatea imediată şi măsuri luate în interiorul zonei interne de liberă circulaţie, incluzând repatrierea migranţilor ilegali... Comisia propune să întărească obligaţiile de cooperare şi schimb de informaţii între Agenţie şi autorităţile naţionale. În mod deosebit, în cadrul Agenţiei va fi format un Centru de monitorizare şi analiză de risc pentru monitorizarea fluxurilor migratorii înspre şi în interiorul UE. Va deveni obligatorie folosirea sistemului Common Integrated Risk Analysis Model în cooperare cu Statele Membre".

De asemenea, urmează să fie desemnaţi ofiţeri de legătură ai Agenţiei care să fie integraţi în sistemele naţionale respective.

Textul comunicării CE nu este foarte clar în privinţa frontierelor vizate. În Capitolul III (2) se menţionează că "situaţia la frontierele externe nu trebuie să fie lăsată să deterioreze în măsura în care să pună în primejdie funcţionarea Zonei Schengen". Este de presupus, în consecinţă, că toate măsurile se vor subordona acestui scop, deci protecţiei întărite a statelor din zona respectivă... Drept care, Agenţia îşi propune să aibă la dispoziţie "un număr suficient de experţi bine antrenaţi precum şi echipamentul tehnic relevant", dar şi "de un corp de rezervă pentru acţiune rapidă care să poată fi activat extrem de rapid în circumstanţele în care este nevoie de un răspuns imediat". 

"În situaţii de urgenţă, Agenţia trebuie să fie în stare să intre în joc, asigurându-se astfel că sunt demarate acţiuni în teren chiar dacă nu există o cerere de asistenţă formulată de un Stat Membru sau chiar dacă Statul Membru respectiv nu consideră că este cazul pentru o intervenţie", se mai menţionează în document.

Aşa cum s-a cerut de către Consiliul JAI din 9 şi 20 noiembrie 2015, această iniţiativă va oferi posibilitatea controlului sistematic al tuturor cetăţenilor din UE, inclusiv verificarea informaţiilor biometrice cu bazele de date relevante la frontierele externe ale Spaţiului Schengen... controale sistematice care vor identifica identitatea persoanei şi validitatea şi autenticitatea documentului de călătorie. În plus, se va verifica astfel că persoanele care intră în zona Schengen nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică şi securitatea internă".

sursa: adevarul.ro