Miercuri, Agenţia Fitch Ratings a făcut public faptul că a înnoit ratingurile Oradiei la "BB plus" pentru împrumuturile în valută pe termen lung, "BBB minus" pentru creditele în lei pe termen lung şi "B" pentru împrumuturile în valută pe termen scurt, se arată într-un comunicat al agenţiei, care precizează că "perspectiva asociată acestor ratinguri pe termen lung este stabilă".

Detaliu important, pentru prima oară ratingul Oradiei, în grila Fitch Ratings, îl egalează pe cel al Braşovului, un oraş aproape dublu ca număr de locuitori şi ale cărui tradiţii economice sunt mult mai vechi.

Conform comunicatului Fitch Ratings, "ratingul Oradiei reflectă economia în dezvoltare a municipiului, planurile sustenabile menite să îmbunătăţească infrastructura oraşului, precum şi performanţa financiară solidă".

Ratingul acordat miercuri reflectă, totodată, şi "flexibilitatea bugetară limitată şi creşterea puternică a datoriilor pe parcursul ultimilor patru ani", ani în care municipalitatea a achitat ratele unor credite mai vechi, contractate până în 2007.

Fitch Ratings a mai arătat că "o modificare în sens pozitiv a ratingurilor suverane ale României va duce la o creştere a calificativelor municipiului Oradea".

Agenţia a mai acordat Oradiei un rating cu perspective stabile şi anul trecut, despre care atunci arăta că "reflectă performanţele financiare puternice şi bunele practici ale administraţiei locale".

În octombrie 2008, Fitch Ratings retrograda Oradea cu o treaptă pentru împrumuturile pe termen lung în valută, iar municipiul a primit un un rating superior în 2010 şi, acum, în iunie 2011.

Anul trecut, experţii Fitch au considerat că îmbunătăţirea situaţiei financiare a Oradiei s-a datorat disciplinei financiare, creşterii gradului de încasare a taxelor şi impozitelor locale, precum şi reducerii personalului din cadrul Primăriei.